SANA logoET european solidarity corps LOGO CMYK 01

 

külastus_vm-ses.jpg

Eile käisid Tankla mini ja Valga põhikooli meediaring Valgamaalase toimetuses, et
saada aimu, milline näeb välja ajalehe toimetuses töötava inimese tööpäev tegelikult.

Väga suurt üllatust valmistas teadmine, et 2500 lehe trükkimine võtab aega kuni viis minutit. Iga hommik korraldatakse koosolek, kus räägitakse lehteminevatest teemadest ja puhketoas tehakse Skype-kõnesid teiste ajalehe toimetustega.

Toimetuse külastajad said palju vastuseid erinevatele küsimustele. Näiteks saadi teada, et ajalehe failid saadetakse Tartusse trükki arvuti teel ja selleks, et ajakirjanikuna töötada, pole vaja ilmtingimata vastavat haridust. Valgamaalase peatoimetaja Sirli Homuha ütles, et see on tegelikkuses kasulik, kuna siis teab iga töötaja mingist valdkonnast rohkem kui teised ja oskab vajadusel aidata.

Oluliste näidetena, mis tuleks ka õpilastele koolilehe tegemise juures kasuks, rõhutasid reporterid ja peatoimetaja, et lugude kirjutamisel peab kinni pidama tähtaegadest ja kasuks tuleb hea pingetaluvus, sest tempo lugude tegemisel on peal. Samuti peab olema piisavalt julgust, et allikatega ühendust võtta. “Olen tähele pannud, et tavaliselt kui reporterid helistavad oma laua tagant allikatele, on uutel tulijatel kombeks võtta telefon ja minna mõnda vaiksemasse ruumi, et ülearused kõrvad pealt ei kuulaks,” tõi ühe tähelepanekuna esile maakonnalehe peatoimetaja.

Pooleteise tunni jooksul kuuldi nii fotograafi, küljendaja, reporteri, pea-, tegev-, keele- ja reklaamitoimetaja ülesannetest ja põnevamatest seikadest. Külalistele tuli hämminguna ka toimetuse hubasus. “Arvasin, et igaühel on oma kabinet, kus ta istub ja tööd teeb, aga tegelikkuses toimub töö ühes ruumis, lihtsalt vaheseinad määravad osalise privaatsuse,” sõnab Helina Kruus.

Keeletoimetaja Aime Hõbejõgi tõi välja naljakamaid keelelisi eksimusi seoses lugude parandamisega ja andis noortele nõu, kust saada abi artiklite kirjutamisel.

Reportaaži kirjutas Tankla mini reporter Annabel Voitka.

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net