Otsing

Logi sisse

27.-28. oktoobril kogunesid Valgamaa Noored Kotkad ja Kodutütred Metsniku harjutusväljakule, et üheskoos värskendada oma teadmisi ja pidada maha üks lõbus ning kauaoodatud sügislaager, mis sel korral toimus tavapärast erinevalt, tegutsedes ja ööbides värskes õhus.

{youtube}5Z8Fw-Ndp0A&feature=youtu.be{/youtube}

Nagu ikka, moodustati laagri algul rühmad ning määrati rühmajuhid. Rühmajuhtide koheseks ülesandeks oli õpetada oma rühmale, kuidas püstitada ja langetada sissitelki ning iga rühm kordas tegevust 3 korda, et kõigile selgeks saaks. Peale seda suundusid noored metsa ühiskäimlat ehitama.

Kotkad

Selgus, et sügislaagri ajal maas olnud lumega polnud noortel probleemi. Kohaneti kiirelt ja asjasse suhtuti lõbusalt.

„Soojad ilmastikule vastavad riided, motivatsioon ja tegevused hoidsid mind pidevalt soojas ja lumi oli nagu kirss tordil," sõnas Liis Hulkko.

Toime tuleb tulla vastavalt aastaajale

Kahe päeva jooksul käsitlesid noored täiesti erineva sisuga ülesandeid ja panid ennast proovile uutel aladel. Esmaabi ülesandes õpiti, kuidas toime tulla kui kannatanu on alajahtunud või külmetunud. Tutvustati esemeid, mis aitavad kaasa inimese soojendamisel ja räägiti üle, mida saab ise teha, et ennetada külmetumist ning hoida ennast Eesti rõskes kliimas soojas. Noored tegelesid ka praktilise poolega - transporditi kannatanut kanderaamil 200 meetrit.

Kotkad ül

Noored said oma nutikust kasutada ka telkmantleid püstitades. Saadi teada, kuidas on kõige parem end erinevates olukordades metsas vihma ja tuule eest kaitsta. Õpetati, kuidas kasutatada kateloki ning prooviti ise priimusesse tuld teha ja katelokis vett keeta.

„Kõik peaksid oskama kaardi järgi liikuda," kostis Naiskodukaitse noorliige Janeli Nielson. „Proovisime edasi anda põhiteadmisi kompassist, Kaitseväe kaardist ja ka koordinaatidest. Kuna kõikides rühmades olid lapsed eri vanuses, siis pidi neid ka erinevalt õpetama ning tuli välja, et väike mäng või meeskonnatöö võis tunni palju lõbusamaks muuta," lisas neiu.teada, kuidas on kõige parem end erinevates olukordades metsas vihma ja tuule eest kaitsta. Õpetati, kuidas kasutatada kateloki ning prooviti ise priimusesse tuld teha ja katelokis vett keeta.

Tutvustati erinevaid relvasid - räägiti nende ohutusest, näidati vilumust relvade lahti võtmisel ja kokku panemisel. 

Kui ohutustehnika selge, mindi sportpüstolist täpsust laskma, milles luges enim õige asend ja tehnika, mis harjutades selgeks sai.

Laskumine, öine kuulamis- ja nägemisülesanne vajasid osavust


Kotkad ül_2Enne telkidesse minemist tehti õhtuses pimeduses veel kuulmis- ja nägemisülesanne. Noored Kotkad ja Kodutütred proovisid pimeduses vaadata 300 meetri kaugusel kõndivaid inimesi ning kuulasid nende poolt tehtavaid häälitsusi. Tõestati, et taskulambid on metsas väga kergelt nähtavad ning suuremaid karjeid ja häälitsusi on üpris hästi kaugele kuulda.Üheks põnevamaks ja samas ka kõige kardetumaks tegevuseks oli kolmandalt korruselt köitel laskumine, mis nii mõnelegi kõrgust kartvale inimesele pisara silma tõi. Hoolimata kartustest ja hirmudest said kõik selle ülesandega hästi hakkama ning soovijad käisid isegi mitu korda laskumas. „Minu jaoks oli laskumine kõige toredam, sest tänu sellele sain üle oma kõrguse foobiast. Juba kolmanda korruse akna peal oli jube olla ning pisarad tikkusid vägisi silma ning esimese allatuleku ajal olid silmad täitsa märjad, kuna hirm oli väga suur, kuid teisele tiirule minnes oli palju kindlam tunne," tõdes kodutütar Jaana Niklus.

„Laager toimus Metsnikul sellepärast, et tahtsin seekord teha natuke rohkem militaarsema laagri ja kindlasti on oodata ka järgmisi välilaagreid ning see peaks tulema juba märtsis ja samuti Metsnikul. Välilaager annab rohkem kogemusi, toimetuleku oskusi ning paneb inimest rohkem proovile - ta peab arvestama ilmaga ning vastavalt sellele riietuma ja oma tegevusi planeerima," rääkis Valgamaa maleva noorteinstruktor Kaimo Vahtra.

Autor: Pille-Riin Vessin

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net