Otsing

Logi sisse

milfest201315.- 17. augustil 2014 toimus Valga linnas rahvusvaheline Valga militaarajaloo festival. Juba kuuendat korda oli Valga linn sõjameeste ja militaarse tehnika päralt.

Festivali avamine toimus reedel 15. augustil Valga linna staadionil. Ilus ilm ning avatseremoonia programm meelitas kokku suure hulga pealtvaatajaid. Tervitustega esinesid Valga linnapea, SA Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsiooni juhatuse liige-tegevjuht. Lask kahurist andis märku, et festival on avatud.

Avatseremooniale järgnes kaitseväe orkestri esinemine. Kuna kavas toimusid väikesed muudatused, esinesid vahepalana tantsukooli Ciara tüdrukud ja poisid. Ka jõustruktuurid olid esindatud nii staadionil, kui ka selle piirkonnas. Valga muuseumis avati kaitseväe stereofotode näitus Eesti Vabadussõja ausammastest ja militaartehnika mudelite näitus.

Festivali raames toimus laskevõistlus „AK KARIKAS", kus selgitati välja parimad individuaalselt ja meeskondlikult . Laskevõitluse toetajaks oli Jaanikese Jahinduse OÜ. Reede õhtul võisid pealtvaatajad suunduda Jõekääru kontserdile.

Laupäeval, 16. augustil alustas päeva rahvusvaheline vanavaralaat, mille vastu oli suur huvi. Kaubeldi nii militaarse vanavara, kui ka kõige muuga – igaühele oli midagi. Laada raames sai külastada muuseumi, vaadata sisutihedat kultuuriprogrammi, mille eest kandsid hoolt kohalikud kollektiivid. Sõjaajaloo klubide liikmed korraldasid demonstratsiooni 20. sajandi aastate naistemoest. Erilise laada õhkkonna lõid vormiriietuses sõjaajalooklubide liikmed.

Eriline vaatepilt, sõbralik ja üksmeelne oli sõjameeste marss läbi linna. Sõjaajaloo klubid kinnitasid, et Valga on ainus koht terves Euroopas, kus on võimalikuks saanud selline marss läbi linna. Tihe rahvamass palistas tänavaid, kus liikusid sõjamehed ning tehnika. Puudusid halvustavad hõiked või märkused erinevaid mundreid kandvate sõjameeste suhtes, sest ajalugu on ajalugu.

Punkti festivali militaarsele osale pani näidislahing. Väljal olid mehed, tehnika, kaevikud, punkrid ning tõkked. Kasutati imitatsioonivahendeid nagu suitsu, tuld ning plahvatusi, mis olid näidislahingu lahutamatuks osaks. Üle lahinguvälja lendas ka lennuk.

Laupäeva lõpetas kultuuriprogramm „Tähed Militaartaevas" isamaalise muuseumi territooriumil. Kultuuriprogrammi juhatasid sisse Gerli Rosenfeld ja Grete Paia. Peaesinejaks oli vanadele ning noortele tuttav ansambel Smilers. Tuntud lood andsid põhjuse kaasa laulda. Publik tõdes, et tegemist oli korraliku kontserdiga ja fiilingut mitmeks nädalaks takkajärgi. Päev lõppes võimsa ilutulestikuga, pealtvaatajate üksmeelsel hinnangul ületas see aastavahetuse oma. Sõjameeste laagris esines klubidele samal ajal „Untsakad".

Pühapäeval, 17. augustil algas Barclay de Tolly mausoleumi ühiskülastusega Jõgevestes. Seejärel avati 1944. aasta lahinguid tutvustav väliinfostend Kärel Helme ja Hummuli piiril. Tehti jalutuskäik Kärel kaevikutega tutvumiseks ning toimus ka väike lahinguid tutvustav ajalooseminar.

Festivali korraldustoimkonda oli kaasatud ligikaudu 150 inimest. Festivali kulgemine ning positiivne tagasiside andsid märku sellest, et korraldav meeskond on oma ülesanded hästi täitnud.
Festivali toetasid Kultuuriministeerium, Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed, Kaitseministeerium, Siseministeerium ning Valga Linnavalitsus. Oleme tänulikud ka teistele ametkondadele, toetajatele, õpilasmalevale ning vabatahtlikele toetajatele. Festival toimub kindlasti ka järgmisel aastal. Tänavu külastas festivali umbes 15000 inimest.

Kohtumiseni järgmisel Rahvusvahelisel Valga Militaarajaloo Festivalil!

 

major Meelis Kivi
kuuenda Rahvusvahelise Valga Militaarajaloo Festivali peakorraldaja

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net