Otsing

Logi sisse

maria murumaa rakett29 ETVMöödunud nädalavahetusel sai alguse teadusvõistlus Rakett 69. Tänavu pääses saatesse ka Valga põhikooli 9D klassi õpilane Maria Pibilota Murumaa.

Saatesse pääsenutel tuli öises AHHAA teaduskeskuses läbida viie ülesandega teaduslabürint. Tänavu viiendat hooaega alustanud teadusvõistluse katsetele oli rekordarv pürgijaid, ent edasi pääsesid vaid 15 parimat. Osalejate seas oli õpilasi põhi-, kesk- ja kõrgkoolist. Maria oli ainuke, kes põhikooliastmest edasi pääses.

"Rajale sain ma enne kella nelja varahommikul ja muidugi olin eelmine öö magamata, sest elevus oli nii suur ning kuna käisin samal päeval koolis, olin üpris väsinud." Vaatamata kõigele tuli Maria olukorraga toime ning suutis end tõestada. "Käisime ümber AHHAA jooksmas ja kohvi ostmas, et end turgutada."

Maria sõnul on talle alati meeldinud reaalained ja suurimaks huvitekitajaks võib olla vanaema, kes matemaatika õpetaja oli ning kellega väiksena koos numbrimänge mängitud sai. "Esimene ülesanne oli köied omavahel kokku siduda, teine oli keemia ülesanne, kus pidi leidma aine, mis muudaks lahuse neutraalseks ja keerama õige aine kraani. Järgmiskes pidin mutrid õigesti paigaldama ja neljandaks õiged lülitid skeemi põhjal sisse lülitama."

Füüsika on Maria lemmiktund olnud juba 8. klassist ja seepärast pidas ta ka viimast ülesannet enda lemmikuks, sest pole varasemalt elektrit õppinud ja sai selle lahendada loogikat kasutades.

Kaasvõistlejaid peab neiu toredateks ja julgustavateks. "Kuna olen noorim, siis nad alati aitavad ja toetavad. Nendega koos oleme juba nii laule esitanud, koos aega veetnud kui ka võtteplatsil vigureid teinud. Oleme üks suur raketipere."

Rakett 69 on Eesti televisioonis linastuv teadust populariseeriv telesaadete sari. Rakett 69 kasutab rahvusvahelist "superstaari otsimise" formaati kohandatud kujul, kus osalejad peavad võistkondlikult lahendama erinevaid nuputamisülesandeid.

Võistlejate tulemusi hindab kolmeliikmeline žürii. Igas saates langeb välja üks osaleja. Saate võitja pälvib 10 000 euro suuruse stipendiumi ja kolm iga hooaja parimat võivad valida omale sobiva eriala ja asuda õppima Tartu ülikoooli või Tallinna tehnikaülikooli.

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net