Otsing

Logi sisse

energiajook Tervise Arengu Instituut on koostanud haridusasutustele esitlusmaterjali energiajookidest, mida saab kasutada abivahendina koolitöös või loengute pidamisel. Ettevalmistamisel on ka esitlused alkoholist, tubakast, narkootikumidest ja tervisliku toitumise põhimõtetest.

Esitlusmaterjal selgitab, mis on energiajoogid, annab ülevaate nende koostisosadest, mõjust tervisele ning esitab lühikokkuvõtte Tervise Arengu Instituudi ja Põllumajandusministeeriumi koostöös 2013. aastal läbiviidud energiajookide uuringu tulemustest. Slaidid on koostatud nii, et esitluse läbiviijal on kasutada ka slaidide juurde kirjutatud märkused.

Tervise Arengu Instituudi ekspert Tagli Pitsi tõi välja, et kuna regulaarsete energiajookide tarvitajate osakaal on suurim 15-17-aastaste seas ning suurem osa energiajooke tarvitavatest õpilastest alustavad tarbimist vanuses 10-15 aastat, siis võiks teavitustöö energiajookidest olla suunatud peamiselt 7.-10. klassi õpilastele ning ennetav teavitustöö võiks alata juba hiljemalt teises-kolmandas klassis. Kuna energiajookide tarvitamine oli suur ka kutseõppeasutuses õppivate noorte hulgas, on soovitatav kasutada seda ettekannet ka neile teema tutvustamiseks.

„Esitlus ongi kokku pandud selleks, et õpetajad, huvijuhid, noorsootöötajad ja teised lastega tegelevad spetsialistid saaksid energiajooke puudutava info lihtsalt ja kompaktsena ning kasutamiseks valmis kujul," selgitas Pitsi.

Vähese teadlikkuse tõttu tarbitakse energiajooke peamiselt – vastavalt uuringu tulemustele – janu pärast ja energia saamiseks. Samuti tarbitakse neid palju koos alkoholiga ning seotult füüsilise koormusega, mis mõlemad on seotud suurte riskidega. Tegelikult ei sisalda energiajook energiat rohkem kui tavaline karastusjook. Energiajoogid kasutavad organismi olemasolevaid energiavarusid, tõstes energiataseme veidikeseks kõrgele, kuid organism on hiljem rohkem väsinud. Osades energiajookides ei ole isegi suhkrut, mis energiat annaks.

Esitlusmaterjal

http://www.terviseinfo.ee/tervise-edendamine/koolis/olulised-abimaterjalid/toitumine-ja-liikumine

Samalt lehelt leiab ka teisi tervise edendamiseks koolis vajalikke abimaterjale.

Energiajookidest pikemalt

http://www.toitumine.ee/energiajoogid-3/ ning voldiku saab omale alla laadida siit:
http://www.tai.ee/et/valjaanded/trukised-ja-infomaterjalid/download/174

Lisainfo:

Maris Jakobson
Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik
659 3906, 5302 2737
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net