Otsing

Logi sisse

Innove LapsevanemaTrykis_esikaasKarjääri mõiste tähendus on viimasel aastakümnel meie ühiskonnas oluliselt muutunud. Tänapäeval räägitakse karjäärist palju seetõttu, et valikuvõimalusi on rohkem kui varasematel aegadel. Et noortel oleks turvalisem ja kindlam valikuid teha, peavad lapsevanemad noori tulevikuplaanide tegemise juures vajaduse korral abistama. Selleks tuleb märgata ja arendada lapse oskuseid, vajadusi ja võimeid.

Iga noor inimene vajab lapsevanema toetavaid sõnu ja tegusid igapäevaste otsuste tegemise juures ja kaalukamates koolilõpetamise, edasiõppimise ning teiste tulevikuga seotud küsimustes. Väiksemad lapsed teevad enamik otsuseid koos vanematega, kuid aegamisi tugevneb noortel soov iseseisvamalt valikuid langetada.

Teadlik ja hooliv vanem on oma lapsele kõige parem teejuht. Trükisest „Lapsevanem, kas sa tead, kuidas toetada oma lapse valikuid“ saab lapsevanem mõtteid ja ideid, kuidas oma lapsega paremini koostööd teha, teda toetada nii väiksemate kui ka suuremate karjäärivalikute tegemisel ja kust vajalikku lisainfot leida. Trükises on soovitused, nõuanded ja mitmed elulised näited, mille mõtestamise abil saab lapsevanem teada, kuidas toetada oma last tulevikuplaanide tegemisel.

Lisaks saab iga noor ja lapsevanem tasuta karjääriinfot ja –nõustamist maakondlikest teavitamis- ja nõustamiskeskustest ehk Rajaleidja karjäärikeskustest.

Kuigi võib tunduda, et noorte otsuseid mõjutavad vaid sõbrad ja meedia, selgub 2011. aastal tehtud karjääriteenuste süsteemi uuringust, et noored pöörduvad kõige enam nõu saamiseks oma lähedaste poole. Nemad teavad kõige paremini, millised on lapse võimed ja oskused ning oskavad sellest tulenevalt ka nõu anda.

Selles trükises on soovitused, nõuanded ja mitmed elulised Uku-lood, mille mõtestamise abil saab lapsevanem teada, kuidas toetada oma last tulevikuplaanide tegemisel.

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net