Otsing

Logi sisse

Loometöö õppepäevadMilitaarsetele ülesannetele ja metsas õpetussõnade kogumisele lisaks leidsid Noored Kotkad ja Kodutütred aega tegeleda peenema näputööga ning kogunesid novembrikuu lõpus Valgamaale Lüllemäele, kus veedeti kolmepäevalised ja traditsiooniks kujunenud loometöö õppepäevad.

Noored Kotkad ja Kodutütred käivitasid endas loovuse ja andekuse, valmistades savist küünlaaluseid ning hulk ehteid. Meisterdada sai endale meelepäraseid kaelakeesid, käevõrusid või sõrmuseid. Kannatust varudes ja tööle süvenedes valmisid järk-järgult kaunid ehted.

Omamoodi huvitav kogemus oli seebi tegemine, kus teatud ainele tuli juurde lisada lõhna- ja värvainet, seejärel kaunistada ning kuivama panna.

Meisterkoka andekust sai proovile pandud, valmistades kaks imemaitsvat torti. Igal rühmal oli võimalus vorpida üks magus ja teine soolane tort. Otseloomulikult osutus see üheks lemmikumaks ülesandeks laagriliste seas. „Esiteks, selle saab pärast ära süüa, ja teiseks, mulle meeldib kokata," kostis 9-aastane Piia-Mari Lepp tordi tegemise rõõmudest. „Tordi valmistamine oli koht, kus sain kõige paremini oma loovust rakendada" lausus esmakordselt laagris viibinud Diana Lõhmus.

Just teadmine, et noorte endi tehtud jõulukaardid saadetakse Afganistaani, sõduritele, pani see järjest rohkem neid pingutama, et valmistada parim kaart. „Sellest on välja kujunenud juba iga-aastane traditsioon ning üha enam hakkab meeldima. Sel korral tegime jõulukaardid tugevast paberist, millest tikkisime mulineega läbi ning hiljem valmisid soovitud jõulupildikesed," jutustas 15aastane Otepää neiu, Madli Lehes.

Lisaks meisterdamisele korrati üle ka veidi tõsisemad punktid. Relvaõppes käsitleti kahte relva - räägiti nende ajaloost, ja praktiseeriti läbi lahtivõtmine ning uuesti kokkupanemine. Kordamist vajasid veel sõlmede tundmine, mis 8-aastase Liisi Liivaranna arust oli väga kasulik. „Oskasin küll paari sõlme varem, aga hea, et taas üle kordasime. Nüüd on selged ka sõlmed, mida varem ei teadnud."

 

Esmaabis, mis oli rohkem suunatud väiksematele, õpetati sidumist ja stabiilset küliliasendit. Kõik saadi omal nahal läbi katsetada, et ikka rohkem informatsiooni mällu talletuks. „Enim meeldis mulle enesekaitse, sest nüüd tean häid nippe, mida teha, kui keegi peaks mind kiusama tulema," sõnas poisse hoiatav Piia-Mari.

Maastikumaketi tegemine jäi Liisi üheks meeldejäävamaks ülesandeks: „Mulle meeldis see, et pidime plaani tegema, kuidas rünnata ja vastase alale sisse tungida," lisas ta.

Häid ideid, nutikust ja kavalust kasutati ära isetegevuskavades, kus rühmadele jagati kätte 3 täiesti erivaldkonnast sõna ning nemad pidid selle järgi moodustama muusikali taolise etenduse. Õhtuid lõpetas disko, mis paljudel tütardel ja kotkastelgi jalad tatsuma lõi ning lause „disko, disko, good, good" jäi laagriliste kõrvus veel kauaks kumama.

Laagrit lõpetas vahva teatevõistlus - noored pidid rakendama loogilise mõtlemise, füüsilise jõu, nobedad näpud, väledad jalad kui ka meditsiinilised teadmised.

Pille-Riin Vessin

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net