Otsing

Logi sisse

3. oktoobril jagati välja Valgamaa aasta õpetaja tunnustused. Aasta õpetaja tiitli pälvis Tõrva gümnaasiumi ajalooõpetaja Eve Tilk, kes ühtlasi sai tunnustatud ka aasta klassijuhataja tiitliga.

Millised emotsioonid teid valdasid? Kas oskasite midagi sellist ette oodata?

Sain suure üllatuse osaliseks, kui leidsin postkastist teate, et minu kandidatuur on esitatud aasta õpetaja 2018 konkursile klassijuhataja kategoorias. Lugesin saadud kirja lausa mitu korda. Veelgi ootamatum oli see, et osutusin üheks finalistiks. Üllatused jätkusid, kui sain Valgamaa aasta õpetaja 2018 tiitli.

Keda soovite tunnustuse eest tänada?

Tunnustus ei kuulu ainult mulle! Sellele on kaasa aidanud kõik õpilased, keda olen õpetanud ja kelle klassijuhataja olen olnud. Suur tänu minu viimasele klassile – 96. lennule, kellega oli alates 10. klassist kuni lõpetamiseni väga meeldiv koostöö. Tänan kogu südamest Tõrva gümnaasiumi juhtkonda ja õpetajaid, kes on minu tööd hinnanud ja märganud.

Kuidas sai teist õpetaja?

Olen soovinud saada õpetajaks nii kaua kui end mäletan. Mind inspireeris mu esimene õpetaja, keda jälgides tundus mulle, et õpetajaamet on põnev.

Mida peate õpetajaks olemise juures kõige tähtsamaks?

Õpetajal peab kindlasti olema soov õpetada. Tähtis on õpilasi mõista, kuulata ning nendega koos areneda.

Õpetaja töö on väga vahva ja põnev, kuid nõuab rohkelt vaeva. Kuidagi on tarvis muuta iga tund omanäoliseks ja huvitavaks ning samuti on vaja hoida põlemas oma sisemist leeki, et jaks otsa ei lõppeks. Kust ammutate inspiratsiooni enda ja tundide jaoks?

Armastan reisida, teatris käia ning lugeda. Suureks motivatsiooniks on ühisüritused perega. Tundide tarbeks otsin sageli uusi võimalusi ja nippe. Mõnikord tulevad uued ideed justkui ise minu juurde. Saan värskeid mõtteid internetist ning osalen kursustel ja koolitustel, kus lisaks juhendajatele saan vahetada ideid ka teiste õpetajatega, kes räägivad oma kogemustest.

Tegelete tundide kõrvalt ka ajaloo-olümpiaadideks ettevalmistamisega. Kuidas selleks aega leiate?

Aega tuleb võtta! Nii õpetajal kui ka õpilastel on ööpäevas 24 tundi. Oluline on planeerida aega ning selleks on tarvis ka huvi. Tahan tänada õpilasi, kes on aastate jooksul valinud ajaloo-olümpiaadi. Tuleb palju vaeva näha ja lugeda erinevaid raamatuid. Ajaloo-olümpiaadiks ettevalmistamine on suur töö. Minu roll on esmalt ringi vaadata, kes sooviks osaleda ning siis on tarvis otsida raamatud ja jagada neid nõnda, et iga õpilane saaks need läbi töötada.

Kuidas inspireeriksite noori õppimaks õpetajateks?

Räägiksin, et õpetaja töö pole üksluine ning iga päev pakub uusi võimalusi. Õpetaja päev on täis üllatusi ja väljakutseid. Loodan, et olen enda eeskujuga mõjutanud noori, kelle loovad ja lennukad ideed võiksid koolielu tulevikus rikastada. Oma töö käigus on saanud selgeks tõsiasi, et noortega tööd tehes hoiad end nooruslikuna.

Kuidas õpetada selliselt, et info jõuaks noorteni, et neil ka ühtteist meelde jääks. Milliseid metoodikaid kasutada?

Meie ümber on palju infot ning selleks, et oluline meelde jääks, on tarvis suurest infohulgast välja selekteerida vajalik. Heaks infoedastuse vahendiks on näiteks projektor, tänu millele saab internetis leiduva info kergelt õpilasteni tuua.

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net