Otsing

Logi sisse

2.-3. oktoobrini avanes mul võimalus osaleda Käärikul mini- ja õpilasfirmade hooaja avaüritusel, mis kandis nime „Loovuskoolitus“. Tegu oli 24h tundi kestva suure töötoaga, kus olid kokku saanud oma firma loomisest huvitatud noored üle Valga maakonna.

Minu jaoks on veel see kogu programm natukene arusaamatu, kuid mulle väga meeldis näha, kuulata ja kaasa aidata noorte ideede arendamisele. Vedas, et mul oli tõlk pidevalt kõrval.

Loovuskoolitus oli esimeseks töötoaks kogu koolituste sarjas, mille abil saavad noored luua ja arendada oma ettevõtet. Kõik need töötoad toetavad noori osalemisel „Nupp Nokib“ konkursil. „Nupp Nokib“ konkurss on mõeldud kõigile Valga maakonna noortele, kes tunnevad huvi enda firma loomise vastu. See on heaks võimaluseks kogeda äri- ja ettevõtlusemaailma. Boonusena on neil võimalus hooaja lõpus võita rahaline auhind. Noored asuvad töötama gruppides, kus järgnevate kuude jooksul ehitavad üles äri. Neid toetavad mini-/õpilasfirmade juhendajad ja „Nupp Nokib“ töötoad. Noortel on teha väga palju tööd: alustuseks peavad koguma ideid ja valima neist sobiva. Siis ootab ees väga tegus osa – oma toote või teenuse, mida nad soovivad müüma hakata, kujundamine. Pärast seda saavad nad keskenduda turundusele ja müümisele.

Meie – Piia, Airo, Rainer, Mattias, Karl-Alex, Rasmus ja mina – alustasime oma teekonda Hargla Kooli juurest Käärikule umbes tunniajase bussisõiduga. Kääriku on väiksem asula suure tali- ja suvespordikeskusega. Esimene asi peale registreerimiste oli oodatud lõuna. Noortel kõhud täis ja tujud head, sai lõpuks loovuskoolitus ka alata. Esmalt ootas meid mäng. Pean ausalt tunnistama, et ma pole siiani päris kindel, kuidas see täpselt käis, kuid... . Pidime oma paberile joonistatud käejäljele kirjutama mõned enda lemmikud asjad. Pärast seda liikuma saalis ringi ja küsima teistelt nende lemmikuid asju. Mäng mängitud, läks asi tõsisemaks. Esimeseks ülesandeks oli leida kolm ideed erinevate toodete või teenuste jaoks etteantud valdkondades (riietus, sport, muusika, tehnika, haridus ja muu). Iga valdkonna jaoks oli ainult mõni minut. Püüdsin ise ka osaleda, aga üpris varsti pidin leppima sellega, et minu aju polnud võimeline olema loov ajalise surve all. Seetõttu imetlen noori, sest mulle tundus, et neil kõigil oli lõpmatult ideid iga valdkonna kohta.

See oli alles alguseks selles pikas ja mitte alati lihtsas ideede väljatöötamise protsessis. Samuti polnud lihtne (vähemalt mulle) kuulata pikemat ettekannet väga edukalt ärimehelt, kuna see oli eesti keeles. Nii siis püüdsin vaadata ettekandes olevaid pilte ja püüda mõningaid eesti keelseid sõnu, et saada aru ärimehe jutu põhiteemast. Pärast ettekannet ootas meid preemiaks imemaitsev õhtusöök! Päeva lõpuks olid noored valmis arutlema enda loodava firma üle ning ideed paberile kirja panema. Hiljem tuli neid ka teistele tutvustada. See, mida näha sain, oli väga huvitav. Alates suunatuledest jalgrattale, helendavatest telefonikaantest, maitsestatud meest kuni lauamängudeni – kõike, mis oli vähegi võimalik ning samuti mitte nii võimalik teostada.

Pärast rohkem või vähem kosutust pakkunud unest, mida osad noored nautisid rohkem ja teised veidi vähem, ja hommikusöögist, jätkus töötamine gruppides enda firma kallal. Ma olen hämmastunud, kui palju tööd ja arendamist peab veel tegema, mis siis, et toode ise tundus juba paberil valmis. Noored pidid määratlema peamise sihtrühma, koostama turundusstrateegia, kuidas lahendada klientidega tekkinud probleeme ja läbi mõtlema mitmeid, mitmeid teisi külgi seoses tootega. See oli alles esimene koolitus mitmetest ning ma olen kindel, et kõik noored arendavad oma firmasid põhjalikult. Ma soovin neile edu, et nende ideed kannaksid vilja. Las parim mini- ja õpilasfirma võitku!

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net