Otsing

Logi sisse

19.-21. juulini toimub Kaldavere turismitalus Valgamaa noorte suvekool. Tänavuseks teemaks on "Minu unistuste suvekool".

Veidi enne kui kell lõi 9 hakkas Kaldavere turismitalu õuele jõudma busside viisi Valgamaa ja pisut ka Rõngu noori, kellel kõigil meelel mõlkumas vaid üks küsimus: milline on siis see just nende unistuste suvekool.

Arvukalt oli ka neid, kes astusid alles esimest korda üle Valgamaa noorsootöökeskuse Tankla poolt korraldatavasse järjekorras juba üheksandat korda toimuvasse Valgamaa noorte suvekooli külalislahke läve. "Siiani on väga äge olnud! Olen juba palju uusi sõpru saanud," rõõmustas Kelly Tamm.

Kohe langesid meediatiimi ohvriks ka mõned noored ja loomulikult oli tähtsaimaks küsimuseks, mis on siis ikkagi see, mida enim 2018. aasta suvekoolilt oodatakse. Peamised vastused olid hea ilm, uued sõbrad ja paljud huvitavad tegevused (eriti kanuutamine). Oli ka neid, kes lihtsalt soovisid, et nad sel korral päikesepistet ei saaks või neid, kes vabadustunnet ja meelelahutust otsima tulid.

Kui telgid olid püsti pandud ja kolm korda juba asukohtagi muutnud kutsus Marek Meki meelitav hääl kõiki noori suvekooli ametlikult avama. Selle käigus selgitati välja ka selle aasta igipõliseimad osalejad ehk need, kellel on olnud au juba vähemalt 4 aastat suvekooli pinda enda jalge all (ja miks mitte ka varvaste vahel) tunda. Just neile usaldati ülesanne väärikaimate seas, sel aastal pidulikult Tankla lipp vardasse tõmmata. "Lippu heisata oli üpris tavaline tunne. Nagu oleks kooli ära lõpetanud," lisas Steven Elvet, kes on suvekoolis neljandat aastat.

Pärast suvekoolile avapaugu andmist, kui tankla lipp juba uhkelt tuules lehvis, oli aeg jagada erinevate Valgamaa piirkondade noored uuteks gruppideks ja alustada tiimitööd arendavate ning uusi sõpru tutvustavate mängudega. Noored pidid toime tulema katjušaga, mis hõlmas endast torudesse pulkade pistmist, paigutades need selliselt, et need jääks sama pikad. Teises punktis tuli üle miinivälja pääseda ilma maad puudutamata, kasutades selleks vaid ämbreid, kahte laua juppi ja kaaskannatajate mõistust. Veel tuldi toime ülesandega, kus laual olnud esemed minuti jooksul meelde tuli jätta ning seejärel võimalikult paljud neist kirja panna. Lisaks naela pakku löömine, nöörist tehtud ämblikuvõrgust läbi pugemine ning nipiga küsimustele vastamine. Samal ajal pandi ka kirja, kuhu töötubadesse on soov minna ja peale kosutavat lõunasööki võisidki tegevused alata.

Uued teadmised ja kogemused

Sel aastal püüti täita tõepoolest iga noore unistus ja erinevate tegevuste arv oli rekordiliselt kõrge. Alustades enesekaitse tehnikatest, lõpetades sepistamisega. Nende vahele jäid veel kanuutamine, raadiointervjuude tegema õppimine, kalastamine, plakatite valmistamine, esmaabi õppetunnid koos näiliselt päris ehtsa-vääriliste haavade loomisega, meelemürkide töötuba, kus noored said läbi mängida elulisi olukordi ning seda tehes ka fakte õppida, ehete ja küpsisetordi meisterdamise meistriklass, näomaalingute, robootika ning vabatahtlike võimalusi tutvustav töötuba.

"Raadio töötuba oli väga äge. Siit saab palju uusi asju teada ja siis saab mõelda, kas äkki ise kunagi sellega tegelema hakata," jagas Kelly töötoa kohta positiivseid sõnu, lisades, et kui intervjuuks ette ei valmistu, võib see halb tulla. Steven nentis, et sepistamise töötuba on tore. "Meisterdasime võtmehoidjat. Uus kogemus, sest ma pole sellest varasemalt midagi teadnud.

Suvekooli toredad kokatädid muretsesid loomulikult ka selle eest, et tegevuste vahel noortel kõhud korralikult täis oleks, kuid nendel, kellel vahepeal ikkagi tekkis vajadus, midagi hamba alla otsida, sai seda rahuldada Tankla poest burgerit ostes.

Suvekooliliste mälud pani õhtul proovile Tankla juhatuse liige Rasmus Onkel, kellel oli varrukast võtta nii mõnigi trikiga küsimus, millele noored mälumängu käigus vastama pidid. Paljud neist tulid üllatuseks isegi juba kogenuimale mälumänguässale.

Peale sellist ajude ragistamist said noored näidata ka oma loovust, sest oli aeg omaloomingukavade ettevalmistamiseks ning hiljem ka teistele ettemängimiseks. Inspiratsiooni selleks võeti sel aastal kuulsatest lastefilmidest, mis olid noortegruppide vahel ära jagatud. Lavale tulid näiteks nii “Bambi”, “Lumekuninganna ja igavene talv”, ”Shrek”, ”Okasroosike”, ” Tuhkatriinu”, “Inetu pardipoeg”, “Kolm põrssakest” kui ka “Punamütsike”.

Suvekooli esimesele õhtule pandi punkt öökinoga, kust jooksis õudukas “Tõde või tegu”.

KOMMENTAAR

Marek Mekk, üks Valgamaa noorte suvekooli korraldajatest

“Minu meelest läks tänane päev hästi. Vihma (peaaegu) ei olnud, tuju oli hea, nalja ka sai ja see on kõik tõsi. Tore päev oli. Oli palju põnevaid õpitubasid ja hea burks oli. Poe naised tegid väga hea burksi (sest neil oli hea õpetaja) ja jäid tööle, neil pikendati lepingut vähemalt homse õhtuni.”

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net