Otsing

Logi sisse

Valgamaa Partnerluskogu

Leader

Eea Grants

 

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskuse Tankla kaks nädalat kestnud Valgamaa õpilasmalevas tegid noored heakorratöid Tõrvas, Valgas, Õrus ja Taheva sanatooriumis. Laste huvi malevas osalemise vastu on aasta-aastalt suurenenud. Tänavu soovis Tankla tegemistes kaasa lüüa kuuskümmend neli noort, kellest valiti välja nelikümmend.

Malevlastele anti paari nädala jooksul palju tööülesandeid. Uue värvikihi said  Pedeli paisjärve äärsed pingid - päikeseline ilm kuivatas usinate noorte pintseldatud värvi kiiresti. Nii roheliseks võõbatud pingid kui ka maalrite riided said  uue väljanägemise.

Kolm tüdrukut lõpetasid värvimise ning korjasid värvipotte ja pintsleid kokku. Tõrva gümnaasiumi õpilane Mirell Suur on varem tööl käinud, aga malevas osaleb esimest korda. «Olen herneid ja maasikaid korjanud. Võimalusest tööd teha  sain teada nendes kohtades varem palgal olnud sõprade käest.»

Keeni põhikooli õpilane Tiäre-Terle Teder on malevas esimest korda. «Tahtsin juba eelmisel aastal tulla, aga olin siis liiga noor. Keeruline on tööd leida, sest on vanusepiirangud.»

Tõrva gümnaasiumi õpilane Kris Riin Veri osaleb malevas teist aastat ja on varem käinud ka mujal tööl. «Mul endal tuli mõte, et võiks malevasse tulla. Töökoha leidmine sõltub elukohast ja seal olevatest võimalustest. Noori ei taheta tööle võtta, sest neil puudub kogemus ja tööandja jaoks kaasneb suurem vastutus. Lastele kehtivad ka tööaja piirangud. Kui noori palgata, siis peab seda kõike arvesse võtma.»

Värvimine ja puude riita ladumine on Tankla õpilasmaleva koordinaatori Elina Virnase sõnul laste lemmiktegevused. Malevlased teevad tööd heameelega, peamine, et see oleks vaheldusrikas, sest rutiin kipub noori väsitama. «Mida erinevamad ülesanded, seda parem. Nad ei soovi kaks nädalat üht tööd teha,» rääkis Virnas.

Tankla õpilasmaleva rühmajuht Karoliina Marinitševa käis lapsena Tankla malevas tööl ja nüüd juhendab ise noori. «On näha, et lapsed pole harjunud tööl käima. Enamasti soovitakse palgata noori alates kuueteistkümnendast eluaastast ja noorematel pole töö leidmine lihtne. Sellepärast puudub neil ka kogemus ja paljude jaoks ongi malev esimene töökoht.»

Päeval teevad noored tööd, aga õhtuti veedetakse ühiselt aega – mängitakse palli ja lauamänge ning vaadatakse filme. «Mõnes malevarühmas toimub osalejate ristimine. Käiakse ühistel väljasõitudel - Valga malevas osalevad lapsed mängisid bowlingut. teine rühm külastas põgenemistuba. Varasematel aastatatel oleme teinud ka kanuumatku,» rääkis Karoliina Marinitševa.

Esimesel nädalal võttis suure osa vabast ajast ettevalmistus Kuutsemäel toimunud kokkutulekuks, kuhu kogunesid kõigi nelja rühma noored. Seal esitas iga grupp oma laulu ja hüüdlause, tutvustas lippu ja vaadati rühmade tehtud videoid.

«Õpilasmalevas saavad noored töökogemuse ja omavahel suhelda. See on ka hea võimalus uute sõprade leidmiseks,» rääkis Elina Virnas.

Õpilasmaleva korraldamist toetas Haridus- ja Noorteamet ning Valgamaa Arenguagentuur.

Tegevusi viiakse ellu meetme „Atraktiivne piirkondlik ettevõtlus- ja elukeskkond” projekti „Lõuna-Eesti ettevõtlikud noored“ vahenditest.

Allikas: Lõuna-Eesti Postimees

Fotod: Tankla Õpilasmalev, Keteri Saan

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net