Otsing

Logi sisse

esimene-september 2014Esimene september on armastatuim koolipäev. Kes astub esimest korda üle koolimaja lävepaku, kes alustab teeb abituuriumis, kutsekoolis või siirdub järgmisse klassi – teile kõigile on uus õppeaasta erinev eelmistest. Lapsed, õpetajad ja lapsevanemad suunduvad suve jooksul uue ilme saanud koolimajadesse. Säravad silmad väljendavad põnevust ja ootusärevust. 

Spordivõistluste korral öeldakse tihti, et tähtis pole võit, vaid osavõtt. Hariduse saamisel see aga ei kehti, sest üksnes osavõtt ei anna teadmisi. Tuleb olla osavõtlik ja mõista, et tulemus õppetöös ei tule pingutuseta. Küsides esimest korda kooliteed alustavalt lapselt, miks tahad kooli minna, on tavapärane vastus: „Ma tahan targaks saada.“

Jah – kool on õppimiseks, aga tänapäeva haridustempel pakub ka palju muud, sest siit saate kaasa ettevalmistuse kogu järgnevaks eluks. Teadmiste jagamine ongi koolipere ja lastevanemate peamisi rolle. Aga ainult teadmistest ei piisa. Mida edasi kooliastmetes minna, seda aktiivsemalt tulevad mängu teised huvid.

Iga õpilane on milleski hea. Kui te esimestel koolipäevadel oma tugevust kohe üles ei leia, siis ärge muretsege. Õpetajate ja vanemate abil, kuid miks mitte hea sõbra eeskujul, saate peagi aru, mis teid huvitab ning millega tahaksite tõsisemalt tegeleda. Leidke see tugevus üles. Ühendades oma huvid õppimisega, saate ise muuta kooli tõeliselt huvitavaks kohaks. Tean, et õpetajad Valgamaal on teile selles igakülgselt abiks.

Meil maakonnas on häid näiteid, kus õpilaste hobidega tegelemisest on sündinud superstaarid, spordisangarid või õpilasfirma, isegi ajaleht ja televisioon. Kindlasti pidage meeles, ükskõik millise huviala valite, head haridust on teil edaspidi alati vaja.

Elu on õpetanud, et edu tuleb läbi visa töö. Nii ka õppimises. Kui mõni ülesanne algul ka lahendamatu tundub, siis mõned korrad üle lugedes või harjutades saab asi selgemaks. Tuntud tsitaat: harjutamine teeb meistriks, peab meid kõiki saatma nii koolielus kui väljaspool seda. Ja haridus ei ole ainult õpilase, lapsevanema ega õpetaja kohustus, see on kogu kogukonna vastutus. Hea haridus annab enesekindluse, tuleb ainult ise olla hoolas, tähelepanelik ja osavõtlik.

Õnne ja rõõmsat meelt uute avastuste poole pürgimisel
Margus Lepik
maavanem

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net