Otsing

Logi sisse

Valgamaa kok tisleridTislerikutses on 22aastane Lõuna-Eesti noormees Marko Začek leidnud tasuva töö, mis ei jäta iial nälga, ning ühtlasi ka naudingut pakkuva hobi. Pereettevõttes töötamise kõrval õpetab tragi noormees ka järelkasvu tislerikutset armastama ja valmistab õpilasi ette kutsemeistrivõistlusteks. Juba sel nädalavahetusel asub Noore Meistri tiitlile võistlema Marko õpilane Kuido Torp.

Valgamaa kutseõppekeskuse tööstuse valdkonna juhtõpetaja läks ise kunagi tisleritööd õppima teadlikult, kuna oli tislerist isa kaudu puidutööga juba noorest saati kokku puutunud. "Leidsin, et sellega nälga ei jää – tööturg on suur ja lai, lahtise pea ja pealehakkamisega võib saavutada nii mõndagi," leiab Marko, kes poodi mööblit ostma juba ei kipu, sest kodu sisustab ta vaid oma kätetööga.

Isa kõrval oli tema teiseks suureks eeskujuks enda õpinguteaegne õpetaja Kaido Käis, kes motiveeris teda õppetöö vältel ning oli talle mentoriks kui ta ise Valgamaa kutseõppekeskuses õpetaja kingadesse asus. Huvi õpetamise vastu tekkis Markol viimasel kursusel ja juba sügisel pärast lõpetamist asuski ta klassi ette.

Täna on ehituse, puitmaterjalide töötluse ning tekstiili- ja nahatööstuse õppekavarühmi juhendav Marko koolis hinnatud õpetaja – üle 90% õpilastest peab õpetajad sõbralikuks, õiglaseks ja tema tunde huvitavaks. Töö noortega on Marko sõnul väga vaheldusrikas.

"Kui pöörata neile tähelepanu, tekitada huvi ja nendega tegeleda, siis tekib ka neil tahtmine oma kätega ise midagi valmis teha," kinnitab noor õpetaja. "Minu jaoks on tähtis teadmine, et olen välja õpetanud kvalifitseeritud töölise, kes saab elus oma erialal hakkama."

Staažikas kutsevõistleja

Kuigi Marko on ka ise osalenud kahel tisleri kutsevõistlusel, ei saavutanud ta võistejana enda sõnul oma eesmärki, kuna ei pidanud võistluspingele vastu. Nüüd läheb tal aga juba neljas aasta õpilaste juhendaja ja kutsemeistrivõistlusteks ettevalmistajana.

Üheks vapraks võistlejaks, kes juba sel nädalavahetusel Noor Meister 2015 tiitlile pretendeerib, on Marko enda õpilane Kuido Torp. 20aastast Hummuli vallast pärit noorhärrat huvitab puidutöö sedavõrd, et lisaks edukalt läbitud kolmele kursusele tisleri erialal omandab ta lisaks ka ehituspuusepa ametit.

Põhikooliaegsest puidutööringist puidutöö pisiku saanud noor tisler ei astu võistlustulle esimest korda – juba esimesel kursusel võttis ta mõõtu oma kooli kutsevõistlustel, kus teenis välja viienda koha. Kahel järgneval aastal esindas ta kooli juba Noorel Meistril, tulles mõlemal korral koju neljanda kohaga. Tänavune võistlus on tema jaoks neljas ja vanuse tõttu ka viimane võimalus kõrgemaid kohti püüda.

Võistlusel tuleb mööblitisleritel 13 tunni jooksul praktilise tööna valmistada mööbliese vastavalt joonisele, kasutades ette antud materjali. Tänavu valmistatakse puidust seif koos kombinatsioonlukusüsteemiga, mis tuleb kohapeal ise ukse sisse käima seada. Sellist ülesannet peab Kuido tahtejõulise noorte tisleri jaoks kohaseks.

"Sedasorti töö eeldab tegijalt kindlat kätt, täpset silma ja leidlikkust – tean, et seda minus on," kostab noorhärra enesekindlalt. Et võistluseks valmis olla, on ta joonise järgi ühtteist läbi teinud ja lihtsalt läbi mõelnud. "Ega läbitegemine ei pruugi võitu tuua, joonised muutuvad võistlusteks parajal määral ja võib juhtuda, et mida koolis kõvasti harjutasid, seda võistlusel polegi," teab Kuido rääkida.

Võisteldes plaanib ta hoida rahulikku meelt. "Eks tööriistade kokkupanek, peitlite ja höövlite teritamine ongi tisleri argipäev ja üldised töövõtted ning vahendid on igas töös samasugused, nii et ei tohiks probleeme tekkida," ei oska Kuido hinnata, kas võistlus saab olema kergete või keeruliste killast. Konkurentidele ta ei mõtle, vaid seisab iseenda eest.

Ükski uks ei jää suletuks

Kooli esindama viib poissi huvi ja tahtmine saada uusi kogemusi, aga ka hinnata enese taset ja näha teiste oma. Võistlustel nagu Noor Meister ja EuroSkills peaks tema arvates osalema just kogemuse pärast, nii saab avardada silmaringi ja teha midagi omapärast. "Sellised võistlused annavad juurde enesekindlust ja tahet enese arendamiseks. Olles sedasorti kadalipud läbinud, ei jää ükski uks suletuks," on Kuido veendunud.

Enesetäiendamist ja kõrgete sihtide seadmist peab väga oluliseks ka Kuido õpetaja Marko. Lisaks hindab õpetaja kõrgelt võistluselt saadavaid erialaseid tutvusi, mida ta ka ise kunagi võistlustelt rohkelt koju kaasa võttis.
See, kuidas Marko kasvandikul Kuidol Noorel Meistril läheb ja kas mööblitisleri eriala tiitel tuleb sel aastal Valgamaale, selgub juba 6-7. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses, kus üle 300 noore meistri võtavad mõõtu 25 erialal. Mööblitisleri meistritiitlile võistleb seitse noort kutseõppurit.

Kommentaar:

Jüri Minjajev, Eesti Mööblitootjate Liidu kutseandmise projektijuht:

Mööblitisleritel praktiliselt tööpuudust pole. Eestit katab umbes 60 protsendi ulatuses mets, siin on hallidest aegadest alates kasutatud puitu igasuguse toodangu valmistamiseks ja seda tehakse ka edaspidi.

Ettevõtted on huvitatud noortest, kes on lõpetanud kutsekooli ja omavad kutsetunnistust, sest nad tunnevad ja teavad mööblitootmise tehnoloogiat ning seadmeid. Neile pole vaja õpetada algtõdesid. Kuigi ettevõtted on teadmiste ja tehnika poolest kutsekoolidest sammu võrra ees, on uute teadmiste ja oskuste omandamine lihtsam.

Soovitan iga eriala puhul õppida juurde kogu elu, sellest sõltub ka edasine elatustase. Puidust saab valmistada nii kirvevart kui viiulit – näiteks Itaalias Gremona linnas saavad viiulimeistrid oma valmistatud viiuli eest 40 000 eurot. Eestis teenivad taseme 4 ja 5 kutsetunnistust omavad tislerid tublisti üle vabariigi keskmise.

Egle Merbach
SA Innove vabakutseline ajakirjanik

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net