Otsing

Logi sisse

Harrastusteatrite suvekool: liigu asendisse, kus sa varem pole olnud28.-30. juunil veetsid MTÜ Kungla liikmed ühe lõbusa nädalavahetuse Järvakandis õppides. Toimus järjekordne harrastusnäitlejate suvekool, kuhu kogunesid erivanuses harrastajad üle Eesti. Kolme päeva jooksul läbiti erinevaid töötube: pandi proovile osalejate kiire mõtlemine, kujutlusvõime, meeskonnatöö ning tegevusele lähenemine.

Oma häält tundma ja kasutama õpetas Katrin Saukas. Tema elulugu on üsna kirju ja seal hulgas on ta kaotanud täielikult oma hääle ning alustanud selle ülestöötamist täiesti nullist. Nende traagiliste kogemuste põhjal teab Saukas täpselt, kuidas häält hoida ja seda kasutada. Just selliseid nippe ja näpunäiteid ta jagas, õpetades ka, kuidas avada keha energiaallikad, mis tugevalt häält mõjutavad. Saukas tõi välja kehapunktid, mis vajavad eriti tähelepanu, et ei tekiks väsimust ja keha oleks ergas. „Sain juurde teadmisi selles valdkonnas, et kuidas teha trenni nii, et see ka näitlemisele kaasa aitaks, peamiselt siis hääle poole pealt," sõnas MTÜ Kungla liige Tanel Pai.

Teine koolitaja oli Nero Urke, kes tegeles näitlejameisterlikkusega. Eelkõige pühenduti keskendumis- ja kujutlusvõimele. Tehti erinevaid harjutusi meeltele ja keskendumisele. Üritati süveneda oma hingamisele ning kohalolekule, sest kui ei olda 100% kohal nii oma keha kui ka vaimuga, ei saa teha oma tegevust hästi. Veel pööras Nero tähelepanu tegevuse värvingule – kui see on olemas, on tulemus hoopis tõhusam.

Harrastusnäitlejaid oli tervitama tulnud koolitaja Hollandist

Harrastusteatrite suvekoolViimane koolitaja Wilfred Van De Peppel oli üks meeldejäävamaid ja kohale tulnud lausa Hollandist. Tema ülesanne oli edasi anda teadmisi füüsilisest eneseväljendusest. Oma huvitava lähenemisega muutis ta õppetunnid meeldivaks ning nauditavaks. Harrastusnäitlejad said teada, et hingamine, mis on tavaelus täiesti tavaline ning igapäevane tegevus, on näitlemise juures meeletult tähtis ja suurt rolli mängiv tegur. „Kõige enam meeldis Wilfredi tunnis tehtud „seina lükkamise" harjutus. Anti käsk lükata seina ning mõtlemata asusime seina tõukama. Peale ülesande täitmist, küsiti, et miks me seina lükkame. Õpetaja mõte oli selles, et kui sulle antakse käsk, siis alati küsi endalt, miks sa seda tegema pead. Kui sa küsimusele vastust ei tea, ei ole tulemus efektiivne. Igakord sama ülesannet tehes, kuid uue mõttega, nägi lahendus välja erinev," rääkis Maarika Eespere.

Harrastusnäitlejate suvekoolis oli alati mingit tegevust. Oli see siis tunni vältel või väljaspool tundi. Pidev lihaste soojendamine ja väänlemine võttis nii mõnegi võhmale, kuid see kõik on kehale ja tervisele väga kasulik. Õhtuid veetsid muusikalitrupi liikmed kitarri mängides ja lauldes või siis tantsupõrandal tantsu lüües.

Suvekooli lõpetas Elmo Nüganeni loeng, millele järgnes tunnistuste üle andmine. Nüganen jutustas teatri hüvangust kogukonnale. Arutleti harrastusnäitlejate ja profinäitlejate erinevaid tugevaid külgi ning on nii mõndagi, mida professionaalsed näitlejad võiksid harrastajatelt eeskujuks võtta. Möödunud nädalavahetuse jooksul said osalejad palju targemaks ning kogemuste võrra rikkamaks – areng oli silmaga nähtav. Kohalolijad astusid suure sammu paremuse poole.

Pille-Riin Vessin
noortelehe Tankla reporter 

Harrastusteatrite suvekool

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net