Otsing

Logi sisse

kaarel-ird16. septembril annab Tartu Uus Teater Valga Kultuurikeskuses Ivar Põllu autorilavastuse "Ird, K." külalisetenduse.

Lavastus on pälvinud Eesti teatri aastapreemiatel parima meesosatäitja ning parima algupärandi preemia, nominatsiooni parima naisnäitleja kategoorias. Samuti on pälvinud rahvusvahelist tunnustust Balti Teatrisügisel, kus pälvis parima meesnäitleja, kontseptsiooni ning muusikalise kujundaja preemia. Lavastuse autor-lavastaja Ivar Põllu ning meespeaosatäitja Nero Urke on tehtud töö eest Kristi ja Siim Kallase stipendiumi laureaadid.

Kaarel Ird (1909 – 1986) on Eesti teatriajaloo vastuoluliseim mees. Pätt ja kommunist, lavastaja ja teatriehitaja, kelleta poleks Tartu linn ja Vanemuise teater sellised, nagu me neid tunneme.

Ird, K. on mees, kes töötas aastaid maalrina, osales mitmes teatris, mis kinni pandi, kirjutas vabadussõja-ainelise näidendi, osales küüditamises, põletas hävituspataljonide koosseisus maju ja sildu, osales Tartu sõjajärgses ümberjagamises ja Vanemuise teatri ülesehitamises, oli surmani tulihingeline kommunist ning mõnegi arvates õige eesti mees, läks eluloojakul kõigiga tülli ja suri vaimses üksinduses hullumajas.

Lavastus on tragöödia mehest, kes ei kahtle ega kõhkle kunagi ning kelle suurim mure on see, et ta ei jõua kõike ise ära teha. Lavastus on täiesti mittenostalgiline sissevaade kommunistlikku lähiminevikku. Huumorimeeleta ekskommunistidele mittesoovitatav!

Mängivad: Nero Urke, Katrin Pärn, Maarja Mitt, Evald Aavik, Janek Joost, Juss Haasma. Autor-lavastaja: Ivar Põllu. Kunstnik: Kristiina Põllu. Valguskunstnik: Taavi Toom. Etendus on kahes vaatuses ja kestab kolm tundi.

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net