Otsing

Logi sisse

portugalValgamaa noorte- ja karjääriinfo spetsialist Tuuli Mekk kirjeldab, kuidas õppelähetus teises riigis on enamat kui koolitus ning kutsub ka teisi üles mugavustsoonist välja astuma.

Kas oma mugavustsoonist peaks üldse väljuma? Ma olen oma elu mugavaks muutmise nimel tööd teinud, et kõik sujuks korrapäraselt ja minule oleks rahulik ning mugav olla. Olen saanud hariduse, täiendanud ennast erinevatel täiendkoolitustel ja seminaridel, olen aktiivne oma ettevõttes ja kogukonnas. Mida veel? Igapäevaelu toob meile kaasa niigi pingelisi olukordi ja kõrgel tasemel logistiku tööd, mis ei lase mugavustsooni jääda.

Asjad juhtuvad ning inimesed tulevad meie ellu teatud põhjustel. Eelmisel aastal osa-lesin ühel infopäeval, mille korraldas maakonna koolijuhtidele Europe Direct Valgamaa teabekeskus. Õppepäev andis hea võimaluse tutvuda Euroopa Liidu majaga ja kuulata erinevaid ettekandeid, külastada ja tutvuda Tallinna Reaalkooliga. Üks ettekanne tutvustas Euroopa elukestva õppe programmi. Haridusjuhtidele (hariduse ja koolituse valdkond, kohalikud oma-valitsused, haridusvaldkonna edendajad) mõeldud õppelähetusse, kandideerimiseks oli jäänud kaks viimast vooru – kandideerimine sama päeva õhtul või oktoobrikuus. Infopäevast jätsin endale meelde kandideerimise tähtaja ja kontakti, kelle käest vajadusel nõu ja abi küsida.

Aeg läks oma rada ja oktoobrikuus sai saadetud kandideerimisdokumendid. Ligikaudu kaks kuud hiljem jõudis minu postkasti teade, mis andis teada, et olen valitud osalema 2014. Aasta märtsis toimuval õppelähetusel Portugalis. Programm ja lähetus keskendusid teemale: „Ühiskondlik dialoog ja uute teadmiste, oskuste ning pädevuste ellu rakendamine". Positiivne vastus tegi mu siiralt õnnelikuks, kuid samas tunnistasin endale ka tõsiasja, et lähikuudel tuleb teha tõsiselt tööd. Tarvis oli koguda infot meie piirkonnas ja vabariigis toimuva kohta ning täiendada oma keeleoskust.

Mis oli minu jaoks kõige rohkem muret tekitav? Mis pani mind tundma ebakindlana?

Kõige suurem probleem on minu jaoks halb inglise keele oskus. Keel vajab pidevat tegelemist ja praktiseerimist. Tänasel päeval tunnen üha enam sisemist survet võõrkeelte õppimise vajaduse järele. Kuigi eelmine töökoht andis mulle hea võimaluse praktiseerida vene keelt, kuid kuna praktiliselt pole ma ammu keelt rääkinud, olen ma muutunud vene keeles suhtlemise jälle ebakindlaks. Hetkel on kahjuks olukord taandarengus ehk keelt mitte praktiseerides muutun taas ebakindlamaks (vene keeles) suhtlemisel. Inglise keele praktika on kahjuks olematu.

Õppelähetuseks ette valmistades avastasin ennast olukorrast, mida kogesin aastaid ta-gasi, kui asusin kõrgharidust omandama. Õpingutega alustamise ajal olin ma väga ebakindel ning kahtlesin igal sammul – mida ja kuidas teha, kas julgen küsida kellegi käest ning sellega tunnistades, et ma ei oska. Meenutades õpingute algusaega, ja seda kuhu olen tänaseks päevaks jõudnud, tundsin ennast siiski tänases olukorras kindlamana. Tundsin, et saan hakkama ja seda kindlasti paljude abiliste kaasabil. Ma teadsin algusest peale, et vajan erinevate inimeste abi, nõuandeid, toetust. Täna ma julgen abi küsida ja tunnistada oma teadmatust antud valdkonnas. Aastaid tagasi, õpinguid alustades, kartsin öelda, et ma miskit ei oska või ei tea.

Programm oli oma ülesehituselt väga põnev – ühes grupis osales igast riigist ainult üks inimene, s.t. et Eestit esindasin mina. Antud asjaolu pani mind veelgi keerulisemasse ja vastutusrikkamasse olukorda, sest ma pole ammu reisinud lennukiga ega kunagi reisinud päris üksi.

Minu ettevalmistused said alguse reisi planeerimise ja korraldamise eeltöödega - lennureisi teekonna valimine, lennu broneerimine, piletite lunastamine, majutuskoha valik ning broneeringud. Korraldajad toetasid igati ettevalmistööde sujumist, korraldamist. Osalejatele saadeti vajalik info, mis puudutab marsruudi valikut, ühistransporti linnade vahel kui ka sihtkohas. Kõike tundmatut oli väga palju, kuid sellel korral ma teadsin, et julgen abi küsida ning abi ma ka sain.

Nädal täis uusi teadmisi, kogemusi, kohtumisi, emotsioone ...

Portugalis oli meie grupi peatuspaik Porto, mis on rahvusvaheliselt tuntud oma teadustöö ja arendussektori poolest. Sarnaselt paljude teiste linnade ja riikidega seisab ka antud piirkond silmitsi suure hulga muutustega töö- ja tööhõivesektorites. Aastatepikkused pingutused, tihe koostöö ja saadud kogemused on aidanud piirkonnal saavutada märkimisväärseid muutusi ühiskondliku dialoogi valdkonnas.

Porto õppevisiidil osalesid viisteist osalejat (ja kaks vastuvõtva maa esindajat) kolme-teistkümnest erinevast riigist. Osalejaid oli Poolast, Saksamaal, Hollandist, Makedooniast, Leedust ja Lätist, Tšehhist ja Sloveeniast, Iirimaalt ja Hispaaniast, Prantsusmaalt ja Sloveeniast. Osalejate tegevusvaldkond oli väga erinev – lasteaiast kuni ülikoolini, ametiühingute liidust kuni karjääriteenusteni.

Gruppi vastuvõttev organisatsioon oli FNE, kes on õpetajate ametiühingute liit Portu-galis. Liidu peamine ülesanne on koondada spetsialiste, kes on valmis kaasa rääkima ja vastutama hariduses rakendatavate tegevussuundade või poliitikate üle. Lisaks pööratakse Portos suurt tähelepanu kutsehariduse ja ülikooli lõpetanud noore integreerimise toetamisele töökohtadesse, diplomite kinnitamisele ning tööturul vajalike oskuste ja pädevuste arendamisesse. Organisatsioon väärtustab ja hindab kõrgelt koostöö ning ühiskondliku dialoogi võimalusi, erinevate partnerlussuhete arendamist, mis aitavad kaasa konkurentsivõimelisema inimressursi ja keskkonna saavutamist.

Kohtumise fookuses oli koostöö julgustamine hariduse, täiendkoolituse ning tööandjate sektori vahel. Viiel päeval anti grupi liikmetele võimalus külastada Porto linna erinevaid koole, asutusi - täiskasvanuhariduskeskus, keskkool, ülikool ja töökohad. Külastused andsid võimaluse näha koolide ja asutuste tööd, uurida erilisusi, eesmärke ja saada vastuseid tekkinud küsimustele. Antud piirkonnas on arenenud tugev koostöö haridusasutuste ja tööandjate vahel, et toetada noortel ja ka täiskasvanutel vajalike oskuste, teadmiste ja pädevuste arenemist ning välja kujunemist. Aastatepikkune arendustöö kajastub tihedas koostöös ja ühistes eesmärkides, mille saavutamisel lähtutakse arengustrateegia punkidest, mis toob välja töötajatele esitatavad nõudmised vajalike oskuste ja pädevuste osas.

Mida võiksin meelde jätta? Mida annaksin Teistele edasi?

Portugalis veedetud õppepäevadel tuli välja koostöö olulisus, keeleõppe väärtustamine, teiste kogemustest õppimine ja teadmiste vahetamise olulisus. Erinevatest riikidest pärit osalejad tunnistasid, et keeleõppe alustamine varajases koolieas tõstab noorte konkurentsieelist Euroopa Liidus ja maailmas üldiselt. Hinnati kõrgelt ka ametiühingute liitude rolli koostöö ja kvaliteedi valdkonnas (Iirimaa). Saksamaa näitel on head kogemused ja näited kutse õpetamise valdkonnas.

Kohtumistest jäi kõlama koostöö tähtsus erinevate tööturu osapoolte vahel. Kaasamine läbirääkimistesse aitab muutustega kohaneda nii tööandjal kui ka töötajal. Kõik eelnev toetab töökohtade püsimist Euroopas. Märgiti ära ka uusi nähtusi, millega tuleb arvestada – üleilmastumine, vananemine, infoühiskond, turvalisus koos paindlikkusega, konkurentsivõime ja avaliku sektori rahanduse reformid. Kõik liikmesriigid nõustusid, et hariduse kvaliteet on oluline.

Kokkuvõtvalt saan öelda, et Portugalis veedetud nädal andis mulle juurde palju enesekindlust, palju positiivseid emotsioone ja mälestusi, mitmeid olulisis kontakte, soovi ja tahet taas midagi kogeda, teha. Suur tänu SA Archimedes Hariduskoostöö keskusele, kelle toel antud õppelähetus teoks sai.

Tuuli Mekk

Valgamaa Noorte Nõustamiskeskus

noorte - ja karjääriinfo spestialist

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net