Otsing

Logi sisse

Valgamaa Partnerluskogu

Leader

Eea Grants

„Sa lähed Eestisse? Põnev! Kas see on Lõuna-Ameerikas?“ Seda lauset on Emma Peterson, Ameerika inglise keele õpetaja abi Valga Gümnaasiumis, kuulnud rohkem kui ühel korral viimase paari kuu jooksul. Samuti rohkem kui paar korda on Emma saanud selgitada, et Eesti on tõesti riik, kuid ei asu Lõuna-Ameerikas, vaid on väike riik Põhja-Euroopas. Aga miks ta tuli ühest USA soojemast piirkonnast, Californiast, Eestisse – tundmatusse ja külma riiki?

Emma on alati huvitunud keeltest. Sel aastal on ta lõpetanud lingvistika ja inglise keele õpingud. Nüüd tunneb ta huvi, kuidas teised riigid õpetavad inglise keelt teise võõrkeelena ning ta soovib leida ja kogeda põnevaid meetodeid ja kasutada neid edaspidi USA-s. Samuti on ta välja selgitanud, et Eestis kasutatavad meetodid on edukad ning Eesti on võrreldes rahvusvahelise standardiga hinnatud väga kõrgelt ses valdkonnas. See on ka põhjuseks, miks ta otsustas lahkuda oma päikselisest kodust ja tulla siia septembri keskel – just siis, kui sügis ja külm ilm oli võimu võtmas. Hea on see, et ta on juba talveks korralikult varustatud – Emmal on selleks korralik sviitrite varu.

Kuigi see pole tema esimene kogemus välismaal – ta on veetnud ühe semestri Limas (Peruus) – on sobitumine võtnud omajagu aega nagu see alati võtab, kui oled uues kohas. Samuti on kultuur ja eluviis USA-s ja eriti Peruus väga erinev võrreldes Eestiga: vähem multikultuursem kogukond, vähem vürtse, tagasihoidlikult naeratamist ja lehvitamist võõrastele tänavatel, vähem kallistamist ja lühivestlusi, kuid siin on hoopis: must leib, Facebook-messenger, rohkem isiklikku ruumi, rohkem rõhku täpsusel ja punktuaalsusel ning loomulikult palju rohkem „õ“, „ö“, „ä“ ja „ü“ tähti, kui kusagil mujal.

Inglise keele õpetaja abina on Emma peamiseks ülesandeks noorte julgustamine rääkimaks inglise keeles, seejuures mitte rõhku pöörata võimalikele vigadele. Kümne nädalasel online kursusel õppis ta peamiselt, kuidas õpetada inglise keel teistele kultuuridele ja kuidas läheneda keerulistele ja potentsiaalselt tundlikele teemadele. Ta ei tegutse ainult koolis, vaid ka Valga noortekeskuses. Seal veedab ta oma pärastlõunad ja on juba aidanud korraldada Halloweeni ja tänupühadega seotud sündmuseid. Samuti on tal soov alustada inglise keeles rääkimise kursustega, et propageerida inglise keele õppimist ja antud keeles rääkimist.

Kooli ja noortekeskuse kõrvalt on Emmale jäänud veel natukene vaba aega. Sel ajal püüab ta õppida nii eesti kui ka vene keelt, kasutades selleks online programmi abi. Eesti keele õpe aitab tal ennetada probleeme, mis võivad tekkida arusaamatusest nt poes või kui ta viibib eestikeelses seltskonnas, siis ta ei pea lihtsalt iga asja peale naeratama, arusaamata, millest on tegelikult jutt. Tagasi vaadates ta tunneb veidi kahetsust, et ta ei alustanud eesti keele õppimisega varem.

Emma on samuti suur ragbi fänn ja on soovinud ala harrastamisega jätkata ka Eestis, kuid kahjuks siinmail on see ala päris võõras ning naiste võistkonnad täiesti puuduvad. Et antud olukorda muuta, peab ta plaani, et avada siin ragbi kliinik, kus inimesed saavad õppida antud pallimängu baaselemente. Kui sa oled huvitatud uut tüüpi spordiala harrastamisest, siis võta ühendust Emmaga! Kultuuridevaheline õppimine toimub kõige paremini siis, kui mõlemad pooled õpivad midagi uut.

Melina Springer

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net