Otsing

Logi sisse

malta noortevahetus

Metsad, rohelus, seened – meie jaoks täiesti tavalised asjad, kuid maltalaste jaoks niivõrd ime, et jäädvustamiseks tuli kaamera haarata. 9-16. septembrini toimus Valgamaal, Järvesilma turismitalus noortevahetus, kus osalesid nii Eesti kui Malta noored.

Tegemist oli projektiga “South Estonia North Malta – Two Countries One Goal”, mis sai rahastuse SA Archimedes Euroopa Noored Erasmus+ programmist. Noortevahetuse eestvedajad olid Viljandi kultuuriakadeemia tudengid, sealhulgas Valga noortekeskuse töötajad Maarja Mägi ja Dea Margus.

Projektijuhi Annike Tasa sõnul oli peamine eesmärk arendada sotsiaalseid oskusi, et saada noored eemale arvutist. „Projekti alaeesmärgiks on tõsta noorte teadmisi ka tervislikest eluviisidest, eelkõige spordi- aga ka toitumise valdkonnas,“ rääkis Annike erinevatest eesmärkidest.

Nädala jooksul said noored aimu mõlema riigi sportlikest võimalustest, käia kanuutamas, soovi korral osa võtta JJ-Street’i tantsutrennist, proovida slackline’il (tasakaaluliin – Ü.T.) püsida ning igapäevaselt mängida mitmeid põnevaid rahvuslikke mänge.

Kohvritäis pusasid

Kui maltalsed Eestisse saabusid, ei jõudnud nad ära imestada kui roheline ja palju puid siin on. Erinevusena toodi välja ka linnades olevad majad. Malta noormehed rääkisid, et enne Eestisse tulekut nad teadsid siinolevast lumest ja külmast ning seetõttu varusid kaasa ohtralt pusasid.

Uurides kas maltalased tahaksid veelkord Eestisse tulla, vastasid justkui ühest suust “jaa”, et neile väga meeldib siin.

Noortevahetuses on 14 inimest Põhja-Maltalt ning 14 Lõuna-Eestist. Janek-Jürgen Tammai sõnul on Malta inimesed hästi ägedad ning kui noortevahetus läbi saab, on ta kurb. „Ei ole eestlased ja maltalsed eraldi, kogu aeg oleme koos. Kui sööme, on ka eestlased ühel pool ja maltalased teisel pool lauda,“ kõneles noormees koosveedetud nädalast ainult ülivõrdes.

eesti vs malta

 

 

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net