Foto: Liis NõuEestimaa Looduse Fond koos partneritega korraldab juba kolmandat aastat konnade üle tee aitamise ettevõtmist „Konnad teel(t)“. Otsime inimesi, kes soovivad sel kevadel konni üle tee aidata.

Konnaränne

Konnad ja teised kahepaikseid talvituvad veekogudes või maase kaevunult. Kui saabub kevad, siis konnad ärkavad ja neil tekib vastupandamatu soov suunduda veekogudesse, kus nad on harjunud paljunema. Nii on nad rännanud juba ammu enne seda, kui inimesed rajasid maanteed.

Et päästa võimalikult palju kahepaikseid autorataste alt, tuleks maanteede kavandamisel arvestada rändeteedega. Seni, kuni seda tehtud ei ole, saame siiski konnadele abiks olla, aidates neid kõige kibedamal rändamise ajal ohutult üle tee.

Tavaliselt hakkavad konnad liikuma aprilli lõpus, kuid kõik oleneb ilmast: vajalik on püsiv ööpäevaringne plusstemperatuur ja väike vihm. Päeva lõikes liiguvad konnad päikeseloojangust alates 2-4 tunni jooksul.

Kuidas konni aidata?

Konnad teel(t) talgud 2014

Kõik aktiivsed loodusesõbrad on oodatud korraldama konnatalgusid oma kodukohas. Selleks:

Kui ise korraldamiseks jaksu pole, siis hakka konnatalguliseks. Konnarände ajal kutsutakse sind appi konni üle maantee viima. 

Koolituspäevad

Ootame kõiki vabatahtlikke konnatalgude korraldajaid ja teisi huvilisi koolituspäevadele, mis toimuvad

Infopäev kestab 4h, millest 2h on pühendatud konnade bioloogiale ja liigikaitsele, 1h liiklusohutusele maanteel ja 1h konnatalgute läbiviimise praktilisele poolele.

Registreerimise info peatselt konnad teel(t) kodulehel: http://www.elfond.ee/konnadteel.

Jaga seda artiklit sõpradega