Valgamaa 2021. aasta noore, noortesõbra, noorsootöötaja ja vabatahtliku tiitlile esitati kokku 21 kandidaati. Laureaadid kuulutatakse välja 2022. aasta jaanuaris toimuval Valgamaa tänuüritusel.

Toome teieni kõik esitatud nominendid ning iga kategooria finalistid, kelle kohta on võimalik lugeda ka lühikirjeldusi. Finalistide seast kuulutatakse juba uuel aastal välja laureaadid. Kõik kirjeldused vaatas üle kolme valla esindajatest koosnev komisjon, kuhu kuulusid Artur Köller, Egle Kõvask, Hannes Vanatoa, Jelena Kalames, Kaimo Vahtra, Kätlin Nukka, Maarja Mägi, Marek Mekk, Margit Kolju, Marika Muru ja Marika Viks.

VALGAMAA AASTA NOOR 2021 FINALISTID JA NOMINENDID

Kadri Rätsepp

Kadri on Taheva piirkonna üks hakkajatest noortest, kes ei piirdu ainult ideede väljatöötamisega, vaid otsib aktiivselt ka võimalusi, kuidas neid ellu viia. Ta on juba aastaid kasutanud erinevate projekti võimaluste abi, et enda ja enda piirkonna noorte ideid ellu viia. Üheks tähelepanuväärsemaks saab välja tuua projekti, mille eesmärk oli parandada noorte omavahelist koostööd, et koolis tekiks õppimiseks parem õhkkond. See on hea näide sellest, et Kadri püüab leida lahendusi, kuidas ka enda kaasõpilaste elu paremaks muuta. Lisaks sellele on ta organiseerinud kaasnoortele kanuumatka ning teisi põnevaid väljasõite ning sündmusi nagu näiteks sushi valmistamise õpituba. Kadri õpib vaid väga headele tulemustele, on hoolas ja eeskujulik käituja. Samuti on ta olnud kolm aastat Hargla Kooli õpilasesinduse presidendiks. Kooliväliselt võtab Kadri osa folkbändist, kus ta mängib ukulelet ning lisaks sellele käib Valgas JJ-Streedis tantsimas ning muusikakoolis kitarri õppimas. Kohusetundlikkus ja sisemine sära on see hea kombinatsioon, millega ta on kõigile noortele heaks eeskujuks.

Carmen Rääk

Carmen on kõige tegusam, sportlikum ja tahtejõulisem inimene. Ta tegeleb professionaalsel tasemel kergejõustikuga. Carmen teeb trenni kuus korda nädalas ning jõuab selle kõrvalt õppida gümnaasiumis keskmisele hindele 4,9. Lisaks sellele lõpetas ta paar aastat tagasi ka muusikakooli. Ta on küll andekas, kuid enamjaolt on siiski ta edu saladuseks suur tahtejõud. Ta on järjepidevalt kergejõustikuga tegelenud juba 7 aastat ega plaani nii pea lõpetada. Ta on väga mitmekordne Eesti meister ning ka Balti meister. Tema peamine eesmärk on jõuda Olümpiale, enne seda plaanib ta aga ära käia kergejõustiku Euroopa Meistrivõistlustel. Lisaks vapustavatele sporditulemustele kuulub ta ka Valga Gümnaasiumi õpilasesindusse, andes sellega oma panuse koolielu edendamisse. Ta on positiivne ja särav, saab kõigiga hästi läbi ning oskab teha koostööd erinevate huvigruppidega. Carmen on ideaalne näide, kui tahtejõuline, energiat täis ja järjepidev üks Valgamaa noor peaks olema.

Cäthy Alev

Cäthy on kohusetundlik, abivalmis ning teotahteline. Ta kuulub Otepää gümnaasiumi õpilasesindusse, on üheks juhtivaks isikuks OG kooliraadio saadete tegemisel, osaleb aktiivselt kogukonna tegevustes nii kodukohas Nõunis kui Otepääl, panustab aktiivselt noorsootöös ning genereerib erinevaid projekte ning ettevõtmisi. Praegul, mil Otepää noortekeskusel puudub noorsootöötaja, pakkus Cäthy välja, et võib vabatahtlikuna keskust lahti hoida ja noortele tegevusi organiseerida. Kodukohas Nõunis korraldab koostöös kultuuritöötajaga erinevaid sündmusi just seal elavatele noortele (diskod, töötoad, turniirid ja võistlused, projektide elluviimine, aktiivselt osales Otepää valla mängudel, on osalenud maratonidel toitlustuspunktides vabatahtlikuna). Distantsõppe ajal hoidis Nõuni elanikke tegevuses, postitades erinevaid ülesnadeid Nõuni kultuurimaja lehele ja kutsus nii noori kui vanu osalema. Cäthy on särasilmne ning alati rõõmsameelne, suudab leida lahendusi ka keerulistes olukordades ning soovib alati midagi korda saata.

Gerda-Ly Käis
Romet Piller
Kevin Pisartšik
Risto Põder
Martin Jaakson

VALGAMAA AASTA NOORSOOTÖÖTAJA 2021 FINALISTID JA NOMINENDID

Giia Timpson

Giia on Ritsu noortetoa noorsootöötaja ja külakeskuse perenaine. Ta on suutnud väga osavalt ühendada nii raamatukogu, noortetoa kui ka külaseltsi. Giia on energiast pakatav uute ideedega noorsootöötaja. Tema pealehakkamine ja entusiasm on andnud kohalikule kogukonnale ja noortetoale uue hingamise. Ta on toonud palju värskust ja vaheldusrikkust, kirjutab usinalt eriilmelisi projekte ja rikastab noorte vaba aja võimalusi, organiseerib töötube ja mitte ainult kohalikele, vaid ka teistele huvilistele maakonnast. Niiviisi on toimunud laagreid, ekskursioone, ööbimisi noortekas, õpitubasid jne. Giia on leidlik ja loov, osates põnevaks muuta ka kõige tavapärasemad tegevused. Ta on kõigi jaoks olemas, küsib, kuulab, märkab, toetab. Tema positiivsus ja sõbralikkus teevad temast usaldusväärse inimese. 

Taavi Kärt

Taavi on Tõrva noortekeskuses ja üle Tõrva valla robootikaringi juhendaja, kuid kõik saavad aru, et ta pole pelgalt huviringijuhendaja, vaid laia spektriga noorsootöötaja. Oma hea huumorisoone ja loomingulisusega ära teeninud väga paljude noorte lugupidamise. Ta läheb kaasa noorte hullude ideedega ja toetab neid ideid oma mõtetega, et asi kindlasti õnnestuks. Taavi seisab selle eest, et noored saaksid tegeleda innovaatilise huviringiga ehk robootikaga. Ta suhtleb vabalt noortega ja noored otsivad meeleldi temaga kontakti, juhib suuri sündmusi õhtujuhina (Valgamaa noorte suvekool 2021), ehitab koos noortega (välimööbel, pinksilaud), pakub oma suure bussiga alati transporti, aitab filmida ja disainida noorte projekt, juhendab loovtöid (üle aastate toimus Tõrva noortekeskuses jälle öölän) jne.

Kätlin Nukka

Kätlin on Otepää avatud noortekeskuse juhataja, kes enda aktiivsuse ja positiivsusega on eeskujuks paljudele noortele. Kätlin on väga abivalmis, lahke ja hea huumorisoonega. Tema panus noorsootöösse on olnud pikaajaline ja mitmekülgne. Lisaks valla noorsootöö juhtimisele on ta panustanud sellesse ka maakondlikul tasandil. Kätlin on aastaid panustanud Valgamaa noorte suvekooli ning Tankla õpilasmalevasse. Tänavu võttis ta õpilasmalevast esmakordselt osa tööandjana. Lisaks on ta varasemalt juhtinud Otepää noorte malevat. Lisaks noortekeskusele töötab ta veel ujumistreenerina, jagades oma aega Tartu- ja Valgamaa noorte vahel.

Dea Margus

Dea on Valga avatud noortekeskuse pikaajaline noorsootöötaja, olles seal töötanud 8 aastat. Ta on andnud märkimisväärse panuse Valga valla ja maakonna noorsootöösse. Valdade ühinemisel toetas Dea ühinenud noortekeskuse loomist ning meeskonna koolitamist ja toetamist. Ta on toetanud uuemaid noorsootöötajaid nende töö algusel ning aidanud neid noortega suhtlemise põhitõdede osas. Annab suure panuse maakondlike sündmuste jätkamises ning korraldamises, näiteks Valgamaa haridusmess, Valgamaa noorte suvekool, Tankla õpilasmalev, Noorte Kotkaste ja Kodutütarde laagrid jne. Lisaks suunab ta noori vabatahtlikule tööle, suunab ning koordineerib nende tegevust vabatahtlikuna. Teeb koostööd piirkonna koolide, lastekaitsetöötajate, sotsiaaltöötajate ning teiste noortega töötavate spetsialistidega, et toetada probleemkäitumisega noori ning leida lahendusi olukordadele. Dea on noorte jaoks alati olemas olnud ja neid toetanud. Ka raskel pandeemiaajal võttis ta eest vedada noortele põnevate väljakutsete ja võistluste organiseerimise, sh veebipõhiselt, et neid aktiivse ja motiveerituna hoida. 

Mihkel Kononov

VALGAMAA AASTA NOORTESÕBER 2021 FINALISTID JA NOMINENDID

Aivo Meema

Aivo on Otepää valla noorte kalastusringi juhendaja. Kalastusringi hakkas ta korraldama oma initsiatiivil ning on seda teinud juba 2015. aastast. Kalastusring loodi koostöös Otepää Avatud Noortekeskusega. Kalastusringi viib ta läbi vabatahtlikult ning töötasu ta selle eest ei saa. Lisaks on püüdnud Aivo leida ka alternatiive, et noortele kalastusring veelgi põnevamaks ja õpetlikumaks muuta.  Sel aastal saadi rahastus ka Leader programmi projektile, millega soetati erinevad turvalisust tagavad vahendid, elektrimootor ning ka näiteks kalaleidja/sonar, mis annab noortele võimaluse kogeda veealust elu, mis on siiani neil avastamata jäänud. Lisaks korraldab igal suvel (rohkem kui 10 aastat) Pühajärve Spinningupüügi võistlust. Igapäevaselt töötab ta teisel erialal ning lisaks juhib teist suve Pühajärve Paadisadamat. Aivo on järjepidev ning kui ta on midagi ette võtnud, siis selle ta ka ellu viib. Ta on kannatlik ja suudab noortega suhestuda.

Olver Kaljuvee

Olver Kaljuvee sattus Valgamaale korvpalli tõttu 2012. aastal, kui tuli mängima Valga/Maks&Mooritsa meistriliiga meeskonda. Enda treeningute kõrval jäid talle silma ka Valga noorte korvpallitreeningud, mille professionaalsus ja kvaliteet jätsid soovida. 2017. aastal otsustas ta Brendon Paidraga asutada korvpalliklubi, et noortele pakkuda kvaliteetseid ja põnevaid treeningvõimalusi. Korvpalliklubi Valgamaa eesmärk on alati olnud, et professionaalsed võimalused sporditegemiseks jõuaksid ka väikeste kohtade noorteni. Korvpalliklubi Valgamaa viib Valgamaal treeninguid läbi Valgas, Tõrvas, Tsirguliinas, Otepääl ja Riidajas, Olver ise jagab ennast nii Valgamaa kui ka Värska vahel, lisaks treeneriametile, on Olver kehalise kasvatuse õpetaja ning sel õppeaastal tunnustati teda ka aasta aineõpetaja tiitliga. Olver püüab leida uusi võimalusi, et väikeste kohtade lastel oleksid samad võimalused nagu linnalastel, ta kirjutab projekte, korraldab üritusi ning toetab igakülgselt laste füüsilist ja vaimset arengut. Tema treeningud pole kunagi lihtsalt sportimine, vaid olulisel kohal on ka väärtused, mida noored Olveri suhtumisest ja suhtlemisest kaasa võtavad. Õigeaegne kohalolek, viisakus, kohusetundlikkus, abivalmidus on vaid mõned üksikud näited kõigest sellest, mida ta noortelepakub.

Kaija Tamm

Kaija on Keeni Põhikooli huvijuht. Tema igapäevaste tegevuste hulka kuulub koolisiseste ürituste organiseerimine, õpilaste motiveerimine, uuenduslike ideede elluviimine. Kaija on alati valmis enda aega noortega tegelemisse panustama nii töö ajal kui ka omast ajast. Ta suunab õpilasi aktiivselt õpilasesindusest osa võtma, aitab neil ettevõtlikkuse ja loovtegevuse tundide raames elule loovalt läheneda, hoiab noortega koos kätt pulsil kohaliku noortekeskuse ja raamatukogu ning ettevõtete tegevustel, toob maale teatrit ja kino, kirjutab projekte koolielu rikastamiseks, veab eest Ettevõtliku kooli ja lasteaia ning Tervistedendava kooli ja lasteaia projekte, on tutvustanud noortele kaasavat eelarvet, julgustab ka kooli vilistlasi kooli tegemistes aktiivselt osalema, juhendab minifirmasid ning korraldab erinevaid üritusi Kuigatsi kogukonnas ja on tegus õpilasmaleva tegemistes. Kaija on hea kuulaja, särasilmne, aktiivne, soe ja inspireeriv noortesõber.

Marju Rebane
Sirli Pippar
Margit Turb

VALGAMAA AASTA VABATAHTLIK 2021 FINALISTID

Keteri Saan

Keteri on särasilme ja rõõmsameelne, kellele meeldib laagrites abis olla ja uusi mõtteid tegevustesse tuua. Ta on hea näide sellest, kuidas meeskonna vaiksemast ja olukorda pigem eemalt jälgivast neiust on sirgunud kohusetundlik, ettevõtlik ja oma arvamust avaldav neiu. Ta on alati laagrites olnud tubli rühmajuht, toimetanud noortega, jagades juba omandanud tarkusi ja kogemusi. Ta oskab märgata nooremaid ja nõrgemaid enda ümber, nendega tegeleda, neid juhendada ja toetada. Keteri on ka aktiivne kaasalööja, kes oskab teisega arvestada, on avatud ning täis tahtmist uutele väljakutsetele ja teadmistele. Suure panuse andis ta vabatahtlikuna selle aasta noorkotkaste ja kodutütarde suurlaagri SPEKTER õnnestumisele ja läbiviimisele Valgamaal. Tema õlul oli terve nädala kestnud laagri meediakajastused nii pildis kui sõnas. Samuti toetas ta Tankla õpilasmaleva läbiviimist ja kajastamist meedias. Ta on sõbralik, konkreetne, aus, täpne, sihikindel ja abivalmis.

Riin Margus

Riin on aktiivne ja vastutulelik noor. Ta panustab vabatahtlikuna mitmel rindel, täites sedasi enda pagasit mitmekülgsete teadmiste ja kogemustega. Vabatahtlikuna lööb ta kaasa Valga avatud noortekeskuse tegemistes, noortejuhina Noorte Kotkaste ja Kodutütarde tegemistes ning abistab ka kohalikel kultuuri- ja noortesündmustel. Vabtahtlikuna on ta oma panuse andnud sündmuste korraldamisel, fotograafi ja turvamehena sündmuste jäädvustamisel jne. Riin on kohusetundlik ja usaldusväärne. Ta suudab vasutada suure hulga noorte eest. 

Jaga seda artiklit sõpradega