23. septembri hommikul anti Kaagjärve mõisa juurest start «Kuperjanovlaste raja» võistlusmatkale. Juubelihõnguline võistlus viis matkalised Tõlliste ja Karula valla metsadesse.

Traditsiooniliselt toimub septembris Valgamaa metsades sündmus, mille populaarsus on kasvanud iga aastaga. „Esimene võistlusmatk «Kuperjanovlaste rada» sai teoks 19. septembril 1998. aastal, ning toona olid võistlustules ainult Valga maleva noored. Rajal oli neli võistkonda ja võistlejatel tuli läbida kolm kontrollpunkti. Rajapikkuseks oli umbes 10 kilomeetrit,” meenutas Valgamaa maleva noorteinstruktor Kaimo Vahtra.

Kuperjanovlaste rada on Valgamaa noortele üks olulisem võistkondlik proovilepanek. Ajapikku on matka populaarsus üha kasvanud ning igal aastal osaleb ka külalisvõistkondi üle Eesti. Nii mõnelgi aastal on võistlusmatkast osa võtnud ka Läti noorteorganisatsiooni Jaunzardse esindused ja viimasel kahel aastal on osalenud Rootsi lennuväe vabatahtlike organisatsiooni (Flygvapenfrivilliga Region Mitt ehk FVRM) noored.

Tänavu startis Kuperjanovlaste rajale 28 neljaliikmelist võistkonda üheksast Kaitseliidu malevast/ringkonnast ja Rootsist. Kogu matka vältel liikusid võistkonnad mööda vaheldusrikast maastikku kontrollpunktist kontrollpunkti jalgsi, vastavalt etteantud järjestusele ja ajagraafikule, vältides rajal vastutegevust. Kontrollpunktides oli vaja näidata nii teadmisi, täpsust, nutikust, osavust kui meeskonnatööd. Näiteks tuli anda esmaabi, Kimi mängus jätta meelde esemeid, sõlmede tegemine, miinivälja ületada, edastada raadiojaama vahendusel koordinaate. Üllatusülesanneteks oli kauguste määramine, tehnika tundmine.

Võistkondadel tuli hakkama saada stardist kaasa võetud vahenditega ja kõrvalise abita. Ka söögikraam tuli endal kaasa tassida. Kontrollpunktides oli võimalik joogiveele lisa saada. Konkurents oli tihe, ning põnevust jätkus finišini. Peale 25 tunnist ja umbes 40 kilomeetri pikkusel rajal olemist, ületas lõpujoone 27 võistkonda. Võisteldi ühes vanuseklassis.

Nii nagu mullu, jäi ka sel aastal esikoht Valgamaale, ja peaaegu sama võistkonnana: Erki Vessin, Karel Kuus, Rihard Oolo ja uue liikmena Karel Sarv. Teiseks jäi Tartu võistkond ja kolmandaks Tibud (Jõgeva). 

 „Kuperjanovlaste rajal saavad võistlejad proovile panna oma teadmisi ja füüsilist vastupidavust. 2018 aastal toimub matk veidi varem, 14.-18. august ning on seotud  Eesti Vabariik 100 tähistamisega,“ lisas Kaimo Vahtra.

Korraldajad ja läbiviijad on Noorte Kotkaste Valgamaa malev ja Kodutütarde Valgamaa ringkond, koostöös Kaitseliidu Valgamaa malevaga ja Naiskodukaitse Valga ringkonnaga.

Jaga seda artiklit sõpradega