Sel aastal juba kaheksandat korda toimuva Valgamaa noorte suvekooli põhimõte oli kasvatada Valgamaa noortes ühtsustunnet ja läbi selle tugevdada Valgamaa noorsootöö võrgustikku.

Mõte selleks tekkis juba 2009. aastal ja sai teoks 2010. aasta suvel. Sel korral oli fookuses noorte annete avastamine ja nendele kaasaaitamine. Korraldajad on igal aastal üritanud suvekooli tuua selliseid töötubasid, mis on noortepärased, samas ka silmaringi laiendavad. Tegevuste nimekiri oli pikk ning värvikas. Sinna hulka kuulusid kaasaskantava kõlari ning tuleskulptuuride valmistamine, sushi tegemine, slackline (köielkõnd) ja parkuuri õppimine ning orienteerumise, meedia ja numeroloogiaga oskuste kasvatamine. Puudu ei jäänud ka võistluslikest ja ühtsustunnet kasvatavatest tegevustest. Kolmepäevasest sündmusest said osa võtta kogu maakonna noored vanuses 12-20 ning esimest korda oli osalemas ka Rõngu valla andekad noored.

Iga päeva õhtul oli noorte ülesandeks koostada isetegevuse kava. Esimese päeva õhtul oli igal rühmal vaja mõelda minietendus ühest ainetunnist. Teise päeva õhtuseks isetegevuse kavaks oli mõelda tants teemal „Tulejumal, su saba põleb!“. Tantsude saatel süüdati põlema kahel eelneval päeval töötubades valmistatud tuleskulptuurid. Õhtuseks meelelahutuseks oli noortele mõeldud öökino ning disko.

Noorte muljed on vaid positiivsed

Valgamaa noorte suvekooli kohta antav tagasiside on ainult positiivne. Õru valla neiu, Sandra (15) ütles, et siin on palju huvitavaid tegevusi. „Kõige rohkem meeldis mulle kõlarite valmistamise töötuba, sest seal oli palju erinevaid detaile, millele tähelepanu pöörata,“ lisas ta. „Kõik oli väga super ja hästi organiseeritud,“ kinnitas Valga linna noormees Andre (17). Teine populaarsemaid töötubasid noorte arvates oli sushi valmistamine. „Sushi töötuba oli mu lemmik, kuna seda ma igapäevaselt kodus ei valmista ning kui sushi valmis oli, sai selle ka ära süüa, mis tegi töötoa kohe meelepärasemaks,“ tõi välja Laura-Liis (15) Valgast, samuti nõustus Joosep (16) Taheva vallast sellega, et sushit oli hea süüa. Populaarsuselt kolmandana toodi esile slackline ja parkuur. Teele (10) Rõngu vallast rääkis, et põnev oli slackline nööri peal kõndida.

„Mulle meeldis lisaks töötubadele ka seltskond,“ kostab Puka valla noormees Karel (17). „Seltskond on rohkem kui pool kogu asjast,“ lisas Laura-Liis. Otepäält pärit Jan-Anderile (19) meeldis, et seal oli koos nii palju noori üle Valgamaa. „Nad on kokkuhoidvad ja leiavad alati ühise keele,“ rõõmustas ta.

Nii mõnelegi noorele, kes varasemad aastad on olnud lihtsalt laagrilise rollis, on tänavu rühmajuhid. Valga linna noormees Robert (18) ütles, et talle meeldis olla pigem rühmajuht, kuna sai end selles rollis tunda õpetajana ja õppida vastutama. Ka Jan-Ander lisas, et grupijuhi roll on tema jaoks hea õpikogemus. Samuti on noori, kes rühmajuhi rolli täidavad juba mitmendat aastat. Kairina (18) Helme vallast sõnab, et väga suur vastutus on võtta endale grupp, kuid samas on see ka hea võimalus arendada endas uusi teadmisi ning saada kogemusi.

Traditsioon jätkub veel edasi

Tore on see, et noortel oli hoolimata äikese, vihma ja päikese vaheldumisest meel hea ning tuju laes ja Valgamaa noored tõestasidki jälle, et neid ei heiduta ei vihm ega torm. Noorsootöötajad olid meil sama positiivsed ning lubasid isegi noori föönidega kuivatama minna, kui peaks vaja olema. Mida enamat ühelt suvekoolilt tahta võiks. Järgmine aasta uue hooga.

Valgamaa noorte suvekooli teeb eriliseks see, et suvekooli korraldusmeeskonda kuuluvad kõik maakonna noorsootöötajad ning noorte valdkonna spetsialistid. Suvekoolis osalevad igast Valgamaa omavalitsusest ja linnast 10 noort, mis omakorda suurendab maakonna noorte ühtekuuluvustunnet ning sel aastal oli lisaks ka Rõngu vald, kuna seotud aina tihedamalt noorsootöö poolelt Valga maakonnaga.

Järgimise Valgamaa noorte suvekooli saab loosi tahtel korraldada Õru vald. Traditsiooni kohaselt toimub suvekool alati selle valla territooriumil, kes ka suvekooli korraldab. Eesmärk on korraldada Valgamaa noorte suvekooli 13 korral, igal korral erineva omavalitsuse territooriumil.

Jaga seda artiklit sõpradega