24. septembril avalikustati intenetilehel hiv.ee noortele suunatud seksuaalterviseteemaline õppefilm „Räägi välja".

Filmi on tervise arengu instituudi tellimusel loonud tuntud filmitegijad Rain Tolk ja Andres Maimik.

Noortefilm toob ekraanile elulised intiimsed olukorrad, mis noortel suvilapeo käigus tekivad: kuidas lahendada kondoomi kasutamisega seotud ebamugavusi ja eelarvamusi ning kuidas sellest omavahel räägivad.

Uuringud näitavad, et turvalist seksuaalkäitumist ehk kondoomi kasutamist pärsib julgus sellest rääkida. "Kondoom jääb sageli vahekorras kasutamata, sest sellest rääkimine tundub ebamugav või jääb puudu julgusest ennast kehtestada," märgib seksuaaltervise ekspert Siim Värv.

Tema sõnul on filmi tegemise üheks eesmärgiks noori kõnetava materjali loomine, mida saab kasutada koolides kaasaegse õppematerjalina. "Noortel on ennast lihtne samastada filmitegelastega, kes on nendevanused, samuti annab filmi süžee võimaluse arutleda, kuidas nad ise sarnases olukorras oma partneriga käituksid või räägiksid."

Eesti on Euroopa Liidu riikide seas jätkuvalt esikohal HIV-leviku ja uute HIV-i nakatunute osakaalu poolest rahvastikus. Üha enam levib haigus peamiselt seksuaalsel teel ning noorte, 20–29-aastaste seas. Seisuga 18. september on Eestis diagnoositud 195 uut HIV-nakatunud inimest. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 9188 inimesel.

Filmi pikkus on 17 minutit. Vene keelt kõnelevate noorte jaoks on filmist ka venekeelne versioon, mille jaoks kohandas stsenaariumi Eestis elav vene kirjanik P.I. Filimonov.

Rohkem infot filmi "Räägi välja" leiab selle Facebooki lehel https://www.facebook.com/raagivalja.

Filmi valmimist toetatas Euroopa sotsiaalfond programmist "Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013‒2014".

Vaata videot

Lisainfo

Maris Jakobson
tervise arengu instituudi avalike suhete nõunik
tel 659 3906
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 

Jaga seda artiklit sõpradega