Paju rada

Igal aastaajal on omad plussid ja miinused, nii ka talvel.
Enamasti
seostatakse seda talispordi või olümpiaga. Selle loo juures on aga lugu veidi teine. Eks talve harrastajaid ole ikka omajagu, kes suusatab, kes kelgutab, lumelauda sõidab või hoopiski uisutab. Seda viimast on aga võimalik teha ka autoga jääl. Just niiviisi on juba kuu aega Tõlliste vallas Paju külas olnud.

Mina, kes ma ise selles pisikeses külas elan, kuulsin jääraja olemasolust alles mõned päevad või nädal tagasi. Täna lõunapaiku õues olles kuulsin kahtlast müra, mida kohe uudistama minna plaanisin. Haarasin köögilaualt äsja linnast
ostetud juustuburgeri, toast kaamera ning jooksujalu ka
märkmiku ja hariliku pliiatsi ning sõitsin sündmuspaika kohale.

Jõudsin küllaltki viimasel minutil, ent rahvast veel veidi oli. Asusin siis justkui inspektori tööd tegema. Kiiresti raja äärde ja asja uudistama. „Rada ise on olnud juba kuu aega, kuid pole väga reklaami saanud,” oskas küla noor Sander Vaikla öelda ja lisas „raja valmimiseks kulus pea nädal. See on tehtud tavalisele põllulapile ja just Pajju seetõttu, kuna ühel idee genereerijal, Heido Põlmul on maakoht siin ning leidus vaba maad."

Idee midagi sellist luua tekkis üldsegi oktoorbris Valgas toimunud Romuringist. „Enamik raja kasutajaid on pärit Valgast ning driftijad ise vanuses 24-28, kuid sõidab ka nooremaid, nagu mina,” tõi Vaikla välja.


Vaikla kõneles veel, et raja kasutamine on tasuline, kuna selle loomiseks on kulunud päris kopsakas summa. „Päevapilet on 5€ ning enne driftima minemist tuleb ühendust võtta maa haldaja Heido Põlmuga. Lisainformatsiooni saab telefonil 5333 3315.”

Jääraja olemasolu peavad kohalikud noored positiivseks. „Raja olemasolu on hea, kuna kõik saavad panna proovile oma oskused ja õppida ka libedaga toime tulema,” tõid noormehed välja.

Paju küla elu pole just väga kiita, just seetõttu, et enamik elanikke on eakad ning noori pealetulijaid vähevõitu. Palju on ka passiivsust. Just sellepärast on selline sündmus siin küllaltki uudistama kutsuv. „Arvan, et selline ettevõtmine on päris hea. Üldiselt on Paju küla, kus muidu ei toimu midagi. Seoses rajaga loodan, et siin hakkab rohkem tegevusi olema ja tõstab küla ka veidi esile,” loodab Vaikla.

Küla endine noor, kuid praegune tihe külastaja, Lauri Lannajärv arvab aga, et elu Pajus on põnev. „Siin on sõpradega kogu aeg huvitav, alati osatakse midagi välja mõelda. Küll aga võiks tõepoolest rohkem ettevõtmisi olla, just seonduvalt auto ja tehnikaga,” arvab noormees. Seda võibolla ka seepärast, et suurem osa küla noori on noormehed.

 

Egle Kõvask
noortelehe Tankla reporter

Jaga seda artiklit sõpradega