vale janes 201221. aprilli hommikupoolikul leidis Helmes aset võistlusmatk Väle Jänes, millest võttis osa igas vanuses ja eri piirkondade noori. Osalejaid oli Harju, Pärnu, Järva, ja Sakala malevast ning moodustati ka Tartu-Valga ühisvõistkond.

Väledad noored pidid stardiplatsil olema umbes kell 9:30, kus end võistkonniti registreeriti ning ohutustehnikaga tutvuti. Kaugemalt pärit osalejatele tähendas see päev varem kohalolekut Valga malevas, kus nad ka ööbisid.

Rajale läks 36 võistkonda, kes ka edukalt lõpule jõudsid. Kõige enam osavõtjaid olid vanemas vanuseastmes, kuhu kuulusid 15.-17. aastased noored. Konkurents oli tihe ja et mitte kaaslastele alla jääda, mõeldi välja erinevaid plaane, kuidas vastaseid üle trumbata.

Kiiremad välejalad

Ühisstardieel, mis anti kell 11:00, toimus noortel avarivistus, kus räägiti enne rajaleminekut üle ka kaardil erinevaid alasid tähistavad värvid ja leppemärgid. Samuti tutvustati nooremale astmele nende rühmajuhte, kes nendega kaasa läksid ning vajadusel abi pakkusid.

Juba rajaleminekueelse ülesandega tekkis pisikesi probleeme, nimelt oli vaja nooremal astel kokku panna kaardipuzzle ning lehele märkida kompassi osad. Suurematel tuli aga paberist meisterdada paat, mida ettenäidates said nad marsruudile asuda, ent neid paate valmis erinevaid ja päris omalaadseid.

Noortel tuli enda meeltmööda läbi käia erinevaid punkte, mida kokku oli 20 ning nendest 6 olid sisustatud ülesannetega. Aega rajal olla oli 4 tundi. Kui selle aja jooksul tagasi finišisse ei jõutud, ei läinud saavutatud tulemused arvesse.

Rada võttis noored võhmale

Nagu igal eelneval võistlusel, tuli ka sellel täita erinevaid ülesandeid. Noored said meisterdada kanderaame ning neid rühmakaaslase peal katsetada, läbides vastavalt vanusele erineva pikkusega teekond. Samuti otsiti liivakarjääris kümnele erinevale küsimusele vastust. Läbiti miiniväli, kus pandi kolmel liikmel silmad kinni ning neljas pidi ülejäänud rühmakaaslased üle miinivälja viima, ühtegi sõna lausumata. Noori ootas ees ka granaadiheide, kus pidi igasse kasti granaadi heitma ning sinnajäänudega erinevatest asenditest omakorda edasi viskama. Ka sõlmede tegemine oli õppepunktina.

Paljude jaoks oli rada väsitav. Eelkõige väsitasid ära pikalt teekonnalt liivakarjääri jõudes suured mäed, mis noori ümberringi piirasid.

Ka Harju maleva noored neiud ei suutnud otsustada, kas teha punkt läbi või joosta järgmiseni, kuna tagasi finišisse oli vaja samuti jõuda. Küll aga suudeti neid motiveerida ning nad läbisid raja sama edukalt kui teised.

Teiseks katsumuseks oli maastik metsas. Kanderaamiga tuli läbida vesine maastik, kuhu jalgupidi kinni jääda võis, samuti ootas vanemat astet ja täiskasvanuid ees ka järk mäkketõus kanderaamiga. Kui kanderaam maad puudutas, sai meeskond miinuspunkte.

Kiiremate välejalgade väljaselgitamine

Küll aga muutus ilm pärastlõunal päikseliseks, mis ka osavõtjate meelde rohkem rõõmu tõi. Kell 16:00 pidid olema kõik startinud võistkonnad finišis. Siis oli aega süüa, riided vahetada, uusi tutvusi moodustada ning selgitada välja võistlusmatka võitjad.

Noorema aste (8.-11.a) arvestuses pälvis esikoha võistkond Nimetud. Teiseks tuli võistkond Keila/Paldiski KT ning kolmandale positsioonile jäi võistkond M-Komando.

Keskmise aste (12.-14.a) arvestuses sai esikoha võistkond Valgamaa. Teise koha võistkond Ahvid ning kolmandaks jäi võistkond Blue Bunnies.

Vanema astme (15.-17.a) arvestuses läks esikoht võistkonnale Ursa Major NK. Teine võistkonnale Paldiski ning kolmas võistkonnale Koeru.

18+ arvestuses hõivasid esimesed kolm kohta Valgamaa maleva rühmad, Manni poisid, Triinu tiim ja BWC.

Egle Kõvask,
Tankla reporter

Jaga seda artiklit sõpradega