10. aprillil toimus rahvusvahelise meediaprojekti "FinEst Media" noortele Zoomis virtuaalne podcasti ehk taskuhäälingu koolitus, mida viisid läbi Tõrva Raadio liikmed Karl Kirt ja Riin Lepik.

Veebikoolituse käigus saadi ülevaade taskuhäälingu olemusest, tutvuti intervjueerimise põhitõdede ning raadiosaate üleshitusega. Koolituse praktiline pool hõlmas keeleharjutusi, prooviintervjuude läbiviimist, virtuaaltuuri Tõrva Raadio stuudios ning intervjuu läbiviimist saatesse kutsutud külalisega.

Sellist laadi podcasti koolitus ning veebipõhine intervjuu läbiviimine ja salvestamine oli esmakordne ja hariv kogemus nii koolitajatele, intervjueeritavatele kui ka noortele. 

Projektis osalev Kirke Tamm tõdes, et sai podcasti koolituselt teada palju uut. "Räägiti etappidest podcasti loomisel, tehnikast ja soovitati ka programme, milles oleks hea oma podcasti karjääri alustada." Kavasse mahtus ka mitmeid põnevaid grupiülesandeid ja intervjuu läbiviimine kõige äärmuslikemate inervjueeritavatega. "Tohutult huvitav ja minu jaoks uus kogemus oli muidugi ise podcasti ettevalmistamine ja läbiviimine. Koolitus oli väga köitev ja pani endalegi pähe mõtte alustada oma podcasti sarjaga," lisas Tamm.

Tõrva Raadio peatoimetaja Karl Kirt tõdes, et esimese korra kohta said noored väga hästi hakkama, arvestades seda, et veebivahendusel on raske tajuda inimese tegelikke emotsioone ja kehakeelt. "Julgustan noori kastist välja mõtlema, teistmoodi tegema, proovima ja katsetama. See kõik tuleb elus hiljem kasuks." Lisaks pöörab ta tähelepanu sellele, et intervjuu läbiviimisel on oluline teada intervjuu eesmärki ning teemat üldiselt, osata intervjueeritavat kuulata ning esitada selle põhjal täiendavaid küsimusi. "Koolituselt tuli ka väga ägedaid podcasti ideid, mida võiks ellu viia. Näiteks noortele suunatud jutusaade inspiratsiooni saamiseks erinevatest õppimis- ja töövõimalustest, jutusaade Valgamaalt hoogu saanud ning Eestis tuntust kogunud inimestest jt," lisas Kirt.

Rahvusvaheline meediaprojekt "FinEst Media" on loodud kajastama Valgamaa erinevaid võimalusi ning arendama noorte meediaoskusi. Projekti eestvedajateks on Valgamaa Partnerluskogu ja Suupohja Leader koostöös Valgamaa Noorsootöökeskusega Tankla.

Jaga seda artiklit sõpradega