Kaamera käsitlemisoskus ja hea kirjalik eneseväljendus tõi Valgamaale teise koha. Foto: Rein Säinas

Möödunud nädalavahetusel toimus Türi põhikoolis Noorte Kotkaste vabariiklik meediavõistlus, milles osalesid 11 maleva neljaliikmelised võistkonnad. Valgamaa noorkotkad saavutasid tubli teise koha.

Kui tavaliselt käivad noorkotkad matkal ja laagrites ning katsuvad rammu erinevatel skautlikel võistlustel, siis seekord oli eesmärgiks sisendada noortele julgust meediaga suhtlemiseks. Valgamaad käisid esimest korda toimunud meediavõistlusel esindamas Paul Poderat, Simm Paap, Arno Hulkko ning Siim Vahtra. Võistkonna esindajana käis kaasas ka allakirjutanu.

Reedel tuli noorkotkastel esitada kodutööna pressifoto käesoleval aastal malevas toimunud sündmusest. Võistkonna kaptenil tuli esitatud pilti ka põhjendada, ehk jutustada pildi saamislugu ja miks just see pilt sobib pressifotoks. Valgamaa maleva valikuks osutus Paul Poderati tehtud foto suvisest suurlaagrist ning pildil oli kaks noormeest järvel kanuuga sõitmas. Žüriilt saadi fotole palju kiidusõnu ning tulemuseks esimesest voorust napp teine koht. Parimaks tunnistati Pärnu noorkotkaste foto ning kolmandaks Tallinna maleva pilt.

Järgmisena asuti juba teise võistlusala juurde, milleks oli meediaalane viktoriin. Viktoriinis küsiti novembri esimesel kahel nädalal vabariiklikus meedias ja ajakirjas Kaitse Kodu! ilmunud uudiste, artiklite ja muu seal avaldatu kohta. Kuigi algselt olid Valga noormehed oma teadmistes kahtleval kohal ning midagi head sellest voorust ei oodatud, oli lõpptulemus üllatav. Pärnu ja Sakala maleva järel võeti kolmas koht.

Võistluse laupäevane osa toimus suuremalt jaolt välitingimustes ja oli praktilisemat laadi. Võistkondadel tuli reaalselt koostada uudislugu korraldajate poolt etteantud teemal. Teema käes, lasti pea poolsada noorkotkast Türi linna peale uudisloo tarbeks infot koguma. Teema oli kõigil ühine: "Noored Kotkad - tuntud või tundmatud?". Teemakäsitlus oli kõigil vaba ning materjali kogumiseks tuli poistel suhelda Türi elanikega, teha fotosid ning videosid. Lisaks oli kogutud materjalide põhjal vaja valmis kirjutada ka uudislugu.

Pauli ja Simmi eestvedamisel valmis Valga poistel Türi elanike küsitlemisest vaatamata vähesele ajapuudusele tore videoklipp, millega video voorus tuldi teisele kohale Tallinna maleva järel ja pärnakate ees. «Võiks ütelda, et esimene koht jäi hindamisjuhendi taha. Kvaliteedi poolest olime kindlasti paremad, aga seekord seda nii täpselt ei hinnatud,» võttis Paul videovooru kokku. Lisaks pälvis Paul žüriilt kiitussõnu ka video sisse- ja väljajuhatuse eest. Oma panus hea videoloo kokkupanemisel oli kindlasti ka Simmi ja Pauli kogemused, mis saadud Valgamaa noortetelevisioonist Tankla TV, kus mõlemad noormehed tegusad on.

Pingeline mäng esikohale

Kui videovoorus Valgamaa noorkotkad muret ei tundnud, siis kõige rohkem kardeti uudisloo kirjutamist. Vaatamata kartustele, saavutati selles voorus üllatuslikult kolmas koht Lääne ja Saaremaa maleva järel. Kui tekstiosa oli kohtunike sõnutsi Valga poistel hea, siis väikeste puudustena toodi ära juhtlõigu ja pealkirja nõrgad küljed. Sellele vaatamata oli poistel saavutatud koha üle väga hea meel. «Tore. Hea võistlus oli ja sai juurde uusi kogemusi, kuidas kiirelt uudislugu teha,» lisas Simm.

Peale kokkuvõtete tegemist analüüsisid žüriiliikmed kiirelt ka kõiki võistlustöid ning tunnistasid, et kuna tegemist oli esimest korda toimunud sellelaadse võistlusega, tehti hindamisprotsessis natukene mööndusi. «Kuna võistkondade tehnika kasutamise ressursid oli erinevad, siis nii mõneski punktis me ei hinnanud niivõrd kvaliteeti kui just idee teostust ja ülesande lahendamist,» selgitas žüriiliige Olev Kenk.

Noorte Kotkaste esimese meediavõistluse võitjaks krooniti Pärnu maleva noormehed 11 punktiga. Kõigest ühe punktiga jäi teisele kohale Valgamaa malev ning kolmandaks tuli Tallinna malev kaheksa punktiga.

Võistlusülesandeid hindas viieliikmeline žürii, kuhu kuulusid Eesti Rahvusringhäälingu Kesk-Eesti korrespondent Olev Kenk, kaitseväe teavituskeskuse produtsent Kerli Dello, ajalehe Postimees arvamusportaali vanemtoimetaja Toomas Randlo, ajalehe Järva Teataja ajakirjanik Merit Männi ja Kuma raadio saatejuht Ly Menov.

Meediavõistluse korraldasid Noorte Kotkaste esindus ja Noorte Kotkaste Järva malev koostöös Kaitseliidu Järva maleva, Naiskodukaitse Järva ringkonna ja Kodutütarde Järva ringkonnaga.

Jaga seda artiklit sõpradega