Takistusrada oli hea koht näitamaks meeskonna ühtsust. Foto Sigrit SäinasKevad on aeg, mil jänes ronib urust välja ja hakkab ringi liikuma. Enim nägi pikk-kõrvasid nädalavahetusel Valgas ja selle lähiümbruses, kus toimus noorkotkaste ja kodutütarde võistlusmatk "Väle jänes".

Võistlusest said osa võtta 8-18aastased noored, kellel tiimis vähemalt kolm liiget ning kes kuuluvad organisatsiooni. Nooremal astmel tuli jalgsi läbida 6, keskmisel 12 ja vanemal 18 kilomeetrit.

Avastart päevale anti kell kümme hommikul porgandite söömise ja esimese võistkonna stardiga. Orienteeruv lõpp oli kell seitse õhtul. Võistlusel osales 32 võistkonda. Esindatud oli Valgamaa, Tallinna, Võrumaa, Tartu ja Sakala malev.

Võistluse eesmärgiks on kontrollida võistkondade võimet täita neile antud ülesandeid ja testida võistlejate füüsilist vastupidavust ning põhilisi oskusi.

Rada läbinud noorte jaoks oli see äge ning hea võimalus oskusi meelde tuletada ja lihvida. "Meil olid mingid sportlased tiimis, ma surin seal," meenutab võistkonnaga kolmandaks jäänud Simm Paap. "Finišisse jõudes ma ei tea, kuidas teistega, aga minu jalad olid küll läbimärjad," lisab Valgamaa kodutütar Lili Mariin Behrsin. Tegevustest puutus matkarajal kokku päästeameti, politsei, esmaabi ülesannete täitmise, granaadiviske, kauguse mõõtmise, vaatluse, kimi mängu, teadmistekontrolli, miinivälja ja takistusraja läbimise ning õhupüssist laskmisega.

Olulised kontrollpunktid

Raskeimaks peavad võistlejad esmaabi. "Punktis oli kaks kannatanut, kellest ühel oli jalavigastus ja teisel etanooli mürgitus. Jalavigastusega saime päris hästi hakkama, aga etanooli mürgitusega kannatanuga polnud varem kokku puutunud ja sellepärast olime ka oma tegevuses natuke ebakindlad," nentis Võrumaa noorkotkas Artur Vodi.

"Väle jänes" oli sel aastal mitmel võistkonnal esimeseks korraks. Oma teadmisi ja oskusi pani arvestuse väliselt proovile ka Valgamaa noorsootöökeskuse Tankla tiim, kes militaarse võistlusmatkaga esmakordselt kokku puutus. "Matk oli väga hea väljakutse – olulised kontrollpunktid, mida peaksime kõik teadma ja oskama ning füüsiline pingutus," toob Tuuli Mekk välja sündmuse olulisuse. Selline matk annab ettekujutuse toimetuleku osas – esmaabi, kaardi lugemine ja maastikul liikumine, meeskonnatöö.

Tulemused:

Noorem vanuseaste:

I koht Tallinna malev (Sten-Ragnar Kaselaid, Kaur-Mihkel Toomse, Janar Palm, Rasmus Valk).
II koht Valgamaa malev (Brit-Mary Lutsar, Ruben Rahnu, Romeo Reinhold, Andrea Mäesalu).
III koht Sakala malev (Karoline Volkov, Loretta Silm, Lisete Vaaran).

Keskmine vanuseaste:

I koht Valgamaa malev (Laura Põder, Maša Bõstrova, Merit Letlane).
II koht Valgamaa malev (Kaisa Kerge, Mariis Fuchs, Pauliine Saega, Maileen Pillaroo).
III koht Valgamaa malev (Andra-Liis Põder, Anete-Eliise Kangur, Karmen Melnik, Lili Mariin Behrsin, Angeelika Lõiv).

Vanem vanuseaste:

I koht Võrumaa malev (Andri Alliksoo, Artur Vodi, Egert Kanep).
II koht Valgamaa malev (Tõnu Vahtra, Erki Vessin, Paul Poderat, Karel Sarv).

Jaga seda artiklit sõpradega