14. märtsi õhtul kogunesid noored ja nooremeelsed Valga noortekeskusesse, et osaleda IT ÖÖ-l.

Neljandat aastat, üle Eesti, noortekeskustes toimuv IT ÖÖ kandis pealkirja "Eile, täna, homme – IT 2030". Valga osales projektis esimest korda.

Noored said võimaluse nuputada järgmistel teemadel:

Noored korraldasid ajurünnaku teemal, milline võiks olla IT tulevik aastal 2030.
IT ÖÖ üks eestvedajatest Doris Põld tunneb heameelt, et noored suudavad nii lennukalt IKT teemadel kaasa mõelda. „Öö jooksul tekkinud ideed olid seotud nii inimeste tervise monitoorimise, riietumise ja majapidamistegevuste hõlbustamisega, multiseadmetega autos ja koolis, nutikate lisafunktsioonidega telefoni-arvutitega (näiteks võti-sõrmus, nutimüts, Skype prillid), koolitööde tegemist ja kontrollimist juhendavate lahendustega kui ka interaktiivsete nutiseadmetega lemmikloomadele või sõpradega suhtlemiseks.“

Ürituse teine eestvedaja – Keila noortekeskuse noorsootöötaja Karmo Tigane kommenteeris, et paljud lahendused sünnivad kasutuses olevate asjade edasiarendustest. „Kuna osalejad olid väga erineva vanuse ning taustaga, siis olid ka ideed sama erinevad kui noored," märkis ta.

Säravaim idee – leegisüütaja

Öö jooksul tekkinud mõtted vormistati taasesitatava meediana (audio, video, plakat, tekst, esitlus jne). Vormistatud tööd esitatakse Vaata Maailma üle-eestilisele konkursile „Nuti Võistlus 2014". Konkursil antakse välja eriauhind „Säravaim idee ühe ööga", mille auhinnafond on 500 eurot.

IT ÖÖ ideedega saab tutvuda StartIT Facebooki lehel.

Valga IT ÖÖ-l osalenud noorte säravaim idee oli leegisüütaja ehk mõnekümne aasta pärast on võimalik süüdata leek oma nutiseadmega. Öö jooksul valmis ka vastavasisuline video, mis on leitav Facebookist. IT ÖÖ toimus samaaegselt 19 noortekeskuses üle Eesti. Külalistena osalesid ka lähipiirkondade noortekeskused. Vabariigis kokku osales üritusel noori ligi 600. Valga noortekeskuse IT ÖÖst võttis osa 22 noort.

Noored tõestasid infotehnoloogia tähtust

Tulevikuvisioonide tutvustamisel kasutasid noored taasesitatavat meediat. Noored õppisid teadlikumalt kasutama arvutit: filmimine, kaamera ees esinemine, muusika- ja videotöötlus, lavastamine, näitlemine jne. Osalejad ise tunnevad heameelt, et öö andis võimaluse luua tutvusi, arendada suhtlemisoskust ning huvitavaid e-oskusi, õppida meeskonnatööd ning ettevõtlust ja unistamist.

16aastasele Kenorile meeldis eriti videosi monteerida. „Osalesin, sest olen avatud uutele kogemustele ning minu sõbrad osalesid ja nii tulin ka. See oli väga äge kogemus, sain uusi teadmisi eriti videode monteerimise osas, lisaks oli mul võimalus viia läbi QR-koodi mängu," ütles ta. 16aastane Sander aga soovis uusi kogemusi saada. „Osalesin, et saada uusi kogemusi, üheks põhjuseks oli ka lihtne soov mängida. IT-ööl, kui sellisel, osalesin esimest korda. Kogemus on hea ja emotsioon on positiivne, eriti meeldisid juhendajad." Ka tema arvates oli õhtu parimaks tegevuseks video tegemine.

Noortekeskustes abiks ka tudengid ja ettevõtjad

„IT loob võimalusi teha kõikidel elualadel veel ägedamaid asju ja veel paremini, seega erinevaid e-oskuseid tasub omandada, olenemata eluvaldkonnast,“ ütles Microsoft Baltikumi regiooni juht Rain Laane noortele IT ÖÖ otseülekandes IT Kolledži stuudiost.

„Sündmuse näol on tegemist põneva võimalusega tutvustada noortele IT-sektorit ning seeläbi lähitulevikus leida uusi särasilmseid eksperte, keda tööjõuturul väga vajame. Panustame projekti läbi reaalsete IT-spetsialistide, kes valdkonda kõige paremini tunnevad ning loodetavasti siirast huvi sektori vastu tekitavad. Lisaks on üritus meie tarkvaraarendajatele tore vaheldus igapäevatööst ja keskkonnast,“ selgitab IT-ja äriteenuste firma CGI Eesti AS kommunikatsiooni spetsialist Triin Ahonen, miks nende ettevõte IT ÖÖ-l Hiiumaa noortekeskusesse appi suundus.

Noorsootöötaja Karmo Tigane aga lisas lõpetuseks, et temale isiklikult oli see kõige pikem kaamera ees olemise kogemus. „Selle tegi meeldejäävaks hea eeltöö ning tugev meeskond, kelleta selline asi oleks jäänud tegemata. Kõlama jäi mõte, et IT ÖÖ võiks korduda uuesti, et tähistada juba 5. juubelit.“

IT ÖÖ korraldajaks on Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit (ITL) koostöös MTÜ Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendusega. Lisaks noortekeskustele aitasid kohapeal tegevusi koordineerida IKT tudengid ja ITL liikmed. Kogu õhtu ja öö kestvate tegevuste mõte oli näidata noortele seoseid infotehnoloogia ja teiste eluvaldkondade vahel ning kummutada müüte IT keerukuse kohta. Töötubade ja koolituste käigu saadi uusi oskusi ja kogemusi. IT ÖÖ on üks osa Euroopa Komisjoni üle-euroopalisest kampaaniast „E-oskused tööelus 2014“. IT ÖÖ elluviimist toetab IKTP programmi raames  Euroopa Regionaalarengu Fond.

Jaga seda artiklit sõpradega