Osaluskohvik n7. novembril rääkisid ligikaudu 100 Valgamaa noort Valgamaa Noortekogu korraldatud osaluskohvikus koolivägivalla vastu võitlemisest. 

Rahvusvahelisel lastepäeval (20.11.2013) kohtusid Valga Maavalitsuses Valgamaa Noortekogu liikmed, Valga Maavalitsuse spetsialistid ning Valga Avatud Noortekeskuse noorsootöötajad. Üheskoos otsustati osaluskohviku protokollis fikseeritud noorte mõtted muutmata kujul lugejateni tuua.

Kohtumisel osalejate eesmärk on tõsta kogukonna aga eriti õpetajate, õpilaste, lastevanemate ja noorsootöötajate teadlikkust probleemist. Soov on, et koolivägivalla teema leiaks veelgi enam käsitlemist õppe-ja kasvatustöös. 

Koolivägivald on korduv pahatahtlik käitumine mõne kaasõpilase suhtes. 

Koolivägivalda ei panda tähele. Kiusatav jääb tihtipeale ise süüdi. Ei peaks ainult õpetajad märkama vaid ka koolikaaslased. Koolivägivald ON probleem. Koolivägivald tekitab sees ärevuse ja see piinab ja on halb tunne. Koolis veedetakse väga palju aega, kool peab olema turvaline. Kiusamise puhul tuleb abi otsida. Kardetakse õpetajate poole pöörduda arvamusel, et asi läheb hullemaks. Kiusajad saavad jõudu juurde, kui tähelepanu saavad. Ei osata väiksena probleeme ise lahendada. Koolivägivalda märgatakse, aga ei sekkuta. Ei uurita, miks selline asi oli. Kiusamine algab esimesest klassist juba pihta. Moodustuvad kiusajate ja kiusatavate grupid. Õpetaja peaks suhtumist mõjutama ning suunama õpilasi heale teele. Vanuses võib olla põhjus. Noorena ei oska midagi teha, et aidata kiusatavaid. Gümnaasiumi astmes on vähem kiusamist. Noorte seas on kiusamine popp. Gümnaasiumi astmes võib olla see kiusamine tugevam. Kiusaja on taibukam ning võib leida selle kõige nõrgema lüli üles, mille peale rõhuda. Vaimne vägivald on füüsilisest vägivallast halvem. Sõna on valusam kui vits.

Vanemad on kiuslikud?

Perede stressirohke elu. Lapsed näevad, et kodus on õhkkond pingeline. Laps süüdistab ennast. Vanemad ei pühendu lapsele piisavalt ning peetakse oma elu tähtsamaks. Lapsi peab kasvatama tugevamateks – tugevdada kriitikatalumist. Kui sa oled tugev ning ei tee kiusamisest välja, jäetakse sind mõnikord rahule.

Kes on see, keda kiusatakse?

Kiusatakse teistsuguseid. Kes on omaette. Kui kiusatakse, tõmbub kiusatav endasse ning ei taha probleemidest rääkida, kardab. Uurimistulemuste järgi on iga viies Eestimaa koolilaps kogenud koolikiusamist. Kiusatav võib hakata enda peale kasutatud kiusamist kasutama teiste vastu, kes on tema ümber. Kes on kiusaja? Keegi kellel on endal probleem ning ta elab seda teiste peal välja. Tahab tähelepanu saada. Hädas ja aitamata laps. Ei oska väljendada oma pahameelt. Tihti on arusaam, et on üksinda „kurja“ maailma vastu ning on sisendanud endale käitumismaneeri. Tunneb ennast ohustatuna omaenda kodus. Õpitase on madal. Püüab teisi ka endaga koos alla tõmmata. Ei oska väljendada iseennast. Miks kiusatakse? Arvatakse, et on paremad ja et neil on õigus kiusata.

Kuidas koolivägivalda ennetada?

Rohkem ennetustööd võiks olla. Rääkida koolides, et inimesed on erinevad ja erinevusi tuleb sallida. Mängude abil avardada maailmapilti. Vanemad peaksid rohkem rõhku panema kiusamisele. Loenguid korraldada ennetamiseks. Noortele lastevanematele koolitusi teha, et nad oskaksid ja suudaksid last hoida ja kaitsta. Kaasata kiusatav tegemistesse. Algklassides vahetada pinginaabreid. Taunida koolivägivalda igal sammul. Last kasvatades peame ka iseennast kasvatama. TORE tegevus koolides. Koolivormiga lahendada riietusega kaasnevad probleemid. Ennetustööd kohati koolis ei tehta.

Kuidas aidata, kui laps ise abi ei taha? 

Ikka üritada aidata ja rääkida ning anda abivajajale lasteabi number 11 6111; See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

VALGAMAA NOORTEKOGU - Sirli Pippar, Triin Vähi, Kermo Küün, Sillen Klasman, Ülla Tamm, Kadri Talvik, Mairo Järv, Anna - Marija Sljusartšuk, Monika Muru, Keit Arula, Merlika Hüdsi 

VALGA MAAVALITSUS - Jaanika Käst, Ülla Visnapuu, Jelena Kalames, Tuuli Mekk 

VALGA AVATUD NOORTEKESKUS - Maarja Mägi, Liis Hulkko

Margus Lepik
Valga Maavanem

Jaga seda artiklit sõpradega