Osaluskohvik 2013Eile toimus Valgamaa kutseõppekeskuses meeleolukas sündmus. Esimene pool sellest oli seminar teemal „Loovuse radadel" ning pärastlõuna möödus üle-eestilise Osaluskohvikuga.

Sündmuse üks eestvedaja Tuuli Mekk leidis, et loovusele pole maakonnas varem piisavalt tähelepanu pööratud. „Loovus kannab endas positiivset energiat ning annab noorele rahulolu, elevust, rõõmu ja naudingut. Mida rohkem on [noortel] loovuslikku sisendit, seda omapärasem on tulemus. Olgu see siis näiteks õppimine või töötamine," kommenteerib korraldaja seminari teemavalikut.

sille-sikmann

Loovusest rääkis ettevõtja Marek Mekk. „Loovus on inimesele omane võime lahendada uudsel ja leidlikul viisil probleeme. Loovas tegevuses tuntakse heameelt tegevusest ja oma võimete realiseerimisest". Loovusesks võib nimetada juba oskust kiiremini ja paindlikult mõelda ning oskust fantaseerida. Loov eluhoiak tähendab avatust uutele kogemustele, muljetele vastuvõtlikkust ning püüdu oma võimeid kasutada ja arendada.

„Üks noor peaks loov olema just seetõttu, et elus edasi jõuda, et oleks piisavalt fantaasiat mõelda välja uusi asju ja et saaks enda annet proovile panna ning midagi saavutada," arvas seda vajalikuks pidavat Tõrva gümnaasiumi õpilane Janek Loko.

Scheckmann tooted

Oma loovast tööst ja teekonnast disainimaailma muljetas Sille Sikmann, kes pakub eksklusiivseid käsitsi valmistatud jalanõusid ja aksessuaare meestele, on Eesti disaini auhinna Bruno äramärgitud töö autor ja ettevõtte Scheckmann omanik.

Et noortel ei tekiks aga tüdimust ja nad end taas ellu äratada saaksid, oli Ovaalstuudiol välja mõeldud mõned ergutavad tegevused. Noored said tavapäraste vahenditega muusikat teha, mis nii mõnegi silmad imestusest suureks tegi. „Muusika tegemine oli parim. Polnud varem sellist asja teinud ega mõttele, et seda sel moel ise teha, tulnud. Tuju muutus kohe paremaks. Väga tore oli," nentis Riidaja põhikooli õpilane Laura Põder.

Päeva teises osas toimus Osaluskohvik, mille eesmärgiks on tuua ühiste teemade ümber kokku väga erineva tausta ja kogemusega noored ning noortemeelsed, et panna paika noorte tulevikusuunad.

osaluskohvik2013-2

Teemasid, mille üle arutleti, oli viis: noorte töötuse vähendamine kohalikus omavalitsuses, noorte omaalgatuse suurendamine kohalikus kogukonnas, ennetustöö narkootiliste, psühhotroopsete ainete ning alkoholi ja tubakatoodete tarbimise vähendamiseks, kooli vägivalla vastu võitlemine ja noorte liikumine.

Ettevõtlusseminari ja Osaluskohvikut toetasid Euroopa Sotsiaalfond, Eesti Noorteühenduste Liit, Valgamaa Noortekogu, Rajaleidja, Eesti Haigekassa ja Valgamaa Noorte Nõustamiskeskus ja Valga Maavalitsus.

Egle Kõvask
reporter 

osalukohvik2013

Jaga seda artiklit sõpradega