Pildi autor Dea MargusSügisesel koolivaheajal, 24.-25.oktoobril, külastasid 10 noort Ida-Virumaalt Vaivara vallast Valga linna noori. Noorte külastus toimus projekti „Noored ja ääred" raames. Valgas võttis Vaivara noori vastu kohalikud noored, kes näitasid külalistele oma linna ja tutvustasid noortekeskust

Külalistele näidati Valga linna erinevaid asutusi ning vaatamisväärsusi. Esimesena tehti osalejatele Valga linna tutvustav jalutuskäik, mille jooksul külastastati Säde pargis Nipernaadi kuju. Edasine teekond viis külalised ja võõrustajad Valga turule ja Vene õigeusu kiriku juurde.

Koos tutvuti ka vastremonditud Valga Bussi- ja Rongijaamaga. Ringkäigu sihtkohaks oli SA Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon. Püsiekspositsiooni külastus pakkus osalejatele võimalust läbida takistuste rada, ronimist ronimisseinal, täpsuslaskmine simulatsioonirelvast. Praktiliste tegevuste järel tutvuti muuseumiga giidi saatel. Tagasi noortekeskusesse jalutades tutvuti Pedeli puhkealaga.

Õhtupoolikul käisid Ida - Virumaa ja Valga noored kiriku poolt avatud ruumi „Elutoa" avamisel. Tagasi tulles korraldati noortekeskuses suur turniiride õhtu. Turniiride õhtu pakkus võimalust mängida lauatennist, piljardit ja noolemängu. Arvestust peeti individuaalselt kui ka paaridena.

Lisaks Valga kohalikele ja Vaivara noortele ühinesid õhtuse tegevusega Valga Avatud Noortekeskuses seltsi „Elutoa" laagris olnud noored. Õhtuses tegevuses osalesid läbi selle lisaks noortevahetuse noortele ka noored Tartust ning Tallinnast.

25.oktoobril külastasid projektis osalevad noored Valga Kultuuri-ja Huvialakeskust. Kultuurikeskuse juht Ülle Juht tutvustas noortele maja ning selle ajalugu. Lisaks oli osalejatele väike ringreis kultuurimajas, kus noored said käia nii lava taga, lava peal kui ka lava ees.

Edasi liiguti kultuurikeskusest Valga Maavalitsuse hoonesse. Valga Maavalitsuse ruumides tegutseb Rajaleidja keskus, Valgamaa Noorte Nõustamiskeskus. Keskuses võtsid külalisi vastu noorte- ja karjääriinfo spetsialist Tuuli Mekk ja karjäärinõustaja Reet Trašanov. Noortele räägiti oma tööst, keskuse tegevusest ja noore võimalustest, karjääriteenustest laiemalt. Kõik osalejad said veid ka ennast tundma õppida isiksuse testi abil.

Projektis osalenud noored valisid Valga linna Top vaatamisväärtuste hulka järgnevad kohad: Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon, Valga bussi-ja Rongijaam, Valgamaa Noorte Nõustamiskeskus, Valga Kultuuri-ja Huvialakeskus ning turg.

Parimaks ideeks, mida teha Eesti Vabariigi 100 sünnipäeval oli idee öötantsupeost.

Projekti „Noored ja ääred" toimumist toetas Haridus – ja Teadusministeerium ning ENTK.

Pildi ja loo autor Dea Margus
Valga Avatud Noortekeskus
noorsootöötaja

Jaga seda artiklit sõpradega