Valgamaa noorte kümnes suvekool on selleks aastaks lõppenud. Seljataga on kolm imetoredat päeva, inimesi, tegevusi ja emotsioone.

Viimase tekkele aitasid suuresti kaasa omaloomingukavade koostamine ja esitlemine ning teised sotsialiseerumist võimaldavad tegevused nagu sportlikud turniirid, öökino ja disko. Noored teavad öelda, et suurimaks plussiks nende kolme päeva juures on just uute kontaktide loomine ja sõpruskonnaga koosolemine.

„Meelelahutuslikud tegevused annavad võimaluse üksteisega tutvuda ja suhtlema õppida ning harivad praktikumid lisavad laagrile mõtet,“ selgitas Tagulas elav Priidu-Joosep Kutsar, kes oli suvekoolis kolmandat korda. Uurides osalejatelt, mis võiks järgmisel korral muutuda, nimetati töötubasid. „Töötubadena võiks olla esindatud valdkonnad, mis on noorte seas just praegu populaarsed, näiteks fotograafia ja muusika,“ rääkis Jan Tomson.

Korraldajate sõnul on suvekool sellises formaadis aga ammendunud. „Noored on suvel liiga hõivatud,“ rääkis Marek Mekk. Maarja Mägi lisas, et noored tahavad juba ise panustada ning suur osa aktiivseid noori on välja kasvanud. Pahameelt korraldajate mõttele suvekool sellises formaadis lõpetada ning põletada suvekooli rändkarikas väljendasid noored viimasel õhtul mässuga. Mäss algas omaloominguräpi esitamisega, milles meenutati suvekooli kümmet aastat ning lausuti sõnad: „Ei pane põlema, ei pane põlema, suvekool on traditsioon, mida jätkata!“.

Rahutuse haripunktiks oli hetk, mil lõket ja karikat süütama minnes polnudki midagi süüdata, sest noorte poolt oli varastatud nii rändkarikas kui ka mastist Valgamaa noorsootöökeskuse Tankla lipp. Enda vastuhakust suvekooli lõpetamisele andsid noored mõne hetke pärast märku lõkkeplatsist eemal olnud mäelt, pannes põlema taskulambid ning lastes läbi ruupori kõlada „Mässajate laulul“, millele anti jõudu juurde enda hääle ja käeliigutustega.

mäss

mäss2

Viimase päeva pärastlõunaks andsid korraldajad teada, et noored võitsid mässu ning kohtume juba järgmisel aastal. „Kindlasti on tulemas midagi uut ja põnevat, lihtsalt veel ei ole teada, millisel kujul,“ kinnitas Marek.


Cristella Sumero

Suvekooli meediatiim

Jaga seda artiklit sõpradega