14.-16. augustini toimub Tõrva vallas Marja talus Valgamaa noorte suvekool "Otse 10-sse!", mis tuleneb sellest, et tegu on juba kümnenda noortele suunatud suvekooliga maakonnas.

Idee sündis 2009. aastal ja on andnud noortele võimaluse tutvuda ja veeta üheskoos mõnusat aega. 10 aastat meeldejäävaid mälestusi, eriilmelisi tegevusi ja kauneid Valgamaa turismitalusid. Uurides, miks olid siinsed noored suvekooli tulnud, oli tihti vastuseks meelelahutus, vabadus ja seltskond. "Sõbrad on just see põhjus, miks iga aasta siia tulla," nentis Pukast pärit Kadi Kertu Elias.

Kolmepäevane seiklus sai alguse sisseelamistegevuste näol. Osalejad pandi proovile sidemete rullimises, kirveste ja lõikeriistade viskamises, maakonna noorsootöötajate, vana aja vahendite ning taimede äratundmises. Edasine kulges juba töötubade põhiselt. Õpiti rahvatantsu, paracor käepaela punumist, muistse paela sidumist. Lisaks olid praktilised tunnid teadusbussi ja politseiga. Viimases tutvustati oma eriala ja varustust ning suunati tähelepanu metsa liiklemiskultuurile. "Näitasime noortele, kui raske on leida inimest metsast, kui tal on seljas tumedad või heledad riided," selgitas patrullpolitseinik Merike Soomaa. Kohal oli ka läbi virtuaalreaalsusprillide noorsootööd tutvustav töötuba, kus oli võimalik lahendada erinevaid olukordi virtuaalreaalsuses ning osaleda grupitöös. "Kõige enam meeldis teadusbussi töötuba, kus oli võimalik katsetada ja ise käed külge panna. Samuti oli politsei poolt läbiviidud metsaülesanne huvitav ja mõtlemapanev,” tõdes Tõrvast pärit Karmen Mõts. 

Õhtu möödus turniiride saatel. Mängiti võimatu missiooni mängu, kus pidi vastused leidma erinevatele küsimustele. Näiteks, mitu noorsootöötajat on Valgamaal, kas tiigis on saar või poolsaar, mida sümboliseeris ajaloo punktis Feliks ja muud taolised küsimused. Turniirid lõpetati udaravõrkpalliga. Päevale pandi punkt noorte omaloomingukavade "Otse 10-sse!" esitluste ning öökinoga.

Cristella Sumero
Suvekooli meediatiim

Jaga seda artiklit sõpradega