Prindi

21. novembril toimus Tallinnas noortekonverents „Lahe koolipäev“. Konverentsi teises osas kuulutati välja Eestimaa Hea Eeskuju, kelleks on Valga Gümnaasiumi 12. majandusklassi õpilane Kaari Uibomägi.

Kaari kandidatuuri esitasid konkursile Valga Gümnaasiumi juhtkond, klassijuhataja, Valga loomade varjupaik ning Kiisa talu hobusetall.

Kaari tegeleb innustunult kohalike ja globaalsete keskkonnateemadega. Igal aastal tekib Eesti kodumajapidamistes jäätmeid ligikaudu 400 000 tonni ehk 300 kilogrammi inimese kohta. Jäätmeprobleemidest ei saa lahti seda niisama ära visates. Just sellest ajendatuna on Kaari võtnud oma südameasjaks suurendada kogukonna, sh koolinoorte teadmisi prügisorteerimisest ning freeganlusest ja prügisukeldumisest, tehes eelnimetatut ka ise. Kaari soovib oma käitumisega teistele mõista anda, et jäätmeid sorteerides on võimalik materjale taaskasutada ning sellega omakorda säästa loodusvarasid. Samuti on jäätmekäitluse tulemusena võimalus hoida ära tervistkahjustavate ohtlike ainete õhku sattumist.

43065455 1871846586267332 6635672202568007680 o

Kaari liitus 2012. aastal ka Eesti veganite ja 2017. aastal Eesti freeganite grupiga ning osaleb aktiivselt freeganite algatuses Free marketi avamiseks Tallinnas. Neiu on sel teemal sõna võtnud ka uudistesaates “Seitsmesed” ning rääkinud ka kohalikes raadiotes “Ruut FM” ja “Tõrva raadio”. Muuhulgas on tema lugu kajastatud ka Valgamaa noorteportaalis tankla.net. Suurest huvist teema vastu otsustas Kaari 11. klassis valida praktilise töö teemaks “Freeganlus ja prügisukeldumine”, soovides seeläbi suurendada koolipere teadmisi antud valdkonnas. Samal teemal on Kaari teinud teavitustööd ja viinud läbi töötuba UNESCO Ühendkoolide ja Läänemere Projekti õpilaste konverentsil „Ühendatud koolid muutuvas maailmas“.

Kui keskkond on üks Kaari südameteemadest, siis loomade eest hoolitsemine on teine. Nimelt on Kaari aktiivne ja pikaajaline (alates 10. elusaastast) vabatahtlik Valga loomade varjupaigas. Kaari on olnud Valga loomade varjupaigas vabatahtlikuna tõeliselt suureks abiks. Ta tuleb alati hea tujuga, nakatades sellega teisigi, mis on varjupaiga pingelises olustikus väga vajalik. Kaari ei põlga ära ühtegi tööd, millega abi vajatame ning teeb seda alati põhjalikult ja korralikult. Ta on käinud abiks loomade elupaikade korrastamisel, loomadega jalutamisel, treenimisel ja tegelemisel, valmistanud ette ja osalenud varjupaiga koertega näitustel, kus on pälvinud auhinnalisi kohti. Põhikoolis õppides algatas ta koolis kodututele loomadele jõuludeks annetuste kogumise aktsiooni, mida jätkatakse siiani. Tema loosungiks on, et kõik elavad peavad olema õnnelikud, armastatud ja hoolitsetud.

31959586 1749966891735545 3633820440138350592 o

Kaari on lapseeast saati tundnud huvi loomade ja putukate vastu ning neid ka koju kasvatada viinud. Praegu on tal kodus koer, kalad ja tuvi. Viimase neiu kodustas, kui märkas, et tuvi on pesast välja kukkunud, ning ehitas talle puuotsa pesakasti. Veel käib ta vabatahtlikuna Kaagjärves asuvas Kiisa talu hobusetallis abis hobuste ja lehmade eest hoolitsemas. Aitab peremehel heina teha, hobuste ja lehmade eest hoolitseda, neid toita, asemeid koristada, vasikapoegi vastu võtta, aeda kokku panna, on selgeks õppinud traktoriga sõitmise ja aitab silo vedada. 2018. aasta suve veetis ta Laatre suurfarmis töötades loomakasvatajana. Kaari on ligi 10 aastat harrastanud ka ratsutamist ning tema hobiks on koguda mudelhobuseid. Muuhulgas on Kaari aktiivne ka kogukonnas, olles koostöös teiste noortega loonud Helme alevikku põgenemismaja Rituaal.

Kaari on neiu, kellest on paljudel midagi õppida. Ta loovutab oma aega headel eesmärkidel omakasupüüdlikkuseta lihtsalt selleks, et teisi aidata. Ta on hooliv ja töökas, hea suhtleja ning tore inimene, milliseid loodabki leida iga organisatsioon, kes vajab vabatahtlikke. Kaari on kindlate põhimõtetega tugev tütarlaps. Seda igas ettevõtmises, mida ta parasjagu teeb: nii õppimises, oma hobidega tegelemises, kui soovist aidata teisi globaalsete probleemide mõtestamisel ning väärtuspõhises käitumises. Ta on oma tegemistes järjepidev.

Kaari on kaasanud oma tegemistesse teisigi eakaaslasi ning loonud seeläbi sõpruskonna, kelle ühiste mõtete ja tegevuste läbi saab killuke maailmast kindlasti paremaks.

Kindlasti on Kaari Valga linnas ja maakonnas ning ka Eestis üks neist noortest, kelle ettevõtmisi ning tegevust vaadatakse uhkusega, võib-olla ka kadedusega, sest tema on see, kes päriselt järgib oma sisetunnet ja tegutseb selliselt, kuidas meel tunneb ja süda käsib. Kahtlemata on Kaari see noor, kes oma tegevusega tõi Valga noortele laiemad teadmised prügisukeldumisest ning freeganlusest. Selle tulemusena on paljud tema eakaaslased ning kogukonnaliikmed esitanud nii temale kui iseendale küsimusi, mis on teist viisi, keskkonnast hooliva mõtlemise aluseks. Ärgem unustagem siinkohal, et justnimelt suured teod saavad alguse meie endi mõtete muutustest.

Allikas: www.valgagym.ee

Jaga seda artiklit sõpradega