Tagasi Valgamaa noorteportaaliValgamaa noorte suvekooli erileht

kadi-laats1Loodetavasti on paljud teist kuulnud ja mäletavad, et Tõrva gümnaasiumi õpilane Kadi Lääts läks aasta tagasi Taani vahetusõpilaseks ja juba juuli algul naases kodumaale.

Kadi viibis Taanis 3.08.13-2.07.14. Õppis Ribe Katedralskoles, muusika-kunsti klassis. Aasta jooksul käis klassireisil Kreekas, esines muusikaklassiga ning sooritas kunsti eksami.

Naasemine oli neiu jaoks väga raske. “Ma nutsin kaks päeva ja ööd järjest ja murdsin oma südame.” Vaatamata kõigele on kodu koht, kus on alati mõnus olla. “Kodus on hea, kuid samas natukene veider – kõik on kuidagi nii väike.” Kadi on rõõmus selle üle, et lõpuks ometi saab ta olla pere ja sõpradega, ujuda Vanamõisa järves ja süüa pelmeene.

Pärast aastast eemalolekut, mis neiu sõnul oli tema praeguse elu kohe kindlasti parim aasta, on ta endale eesmärgiks võtnud minna gümnaasiumisse ning tegeleda oma hobidega.

Koolisüsteemi kohta Taanis pole Kadil midagi halba välja tuua. Erinevuseks saab öelda, et lõunasöögipakid võtsid õpilased hommikul kodust kooli kaasa ning ka õhkkond oli mõnus ja rahulik. “Õpetajad olid pigem nagu semud, nendega võis maailmaasju arutada, kui ka isiklikest probleemidest vestelda. Tunnis oli kõigil oma arvuti ja neti kasutuse võimalus, õpetajat austati ja tunnis käis pidev arutelu. Kooli õpilased ja õpetajad olid kõik omavahel harmoonias.”

kadi-laats3Aasta täis üllatusi

Mõte vahetusõpilaseks minna tekkis Kadil juba ammu, kuid tollal polnud tal nõutud vanust ja tuli oodata. Lõpliku tõuke sai neiu siis, kui YFU koolis rääkimas käis.

Õigepea asus Kadi endale vahetuspere otsima ja meenutades aastat, ei anna tema sõnul paremat leida. “Nad võtsid mu kiiresti omaks ja usaldus tekkis kiiresti. Ma võin öelda, et nad ongi mu teine perekond siin maailmas.” Pere iseloomustamiseks toob neiu esile boheemlaslikkuse ja vaba õhkkonna. “Elasin ema (34 a), isa (34 a) ja kahe väikese õega (3 ja 6 a). Oli ka koer, Great Dane tõugu, kaks õuekassi ja merisead.” Nagu Kadi ütles, siis igav polnud neil kunagi, ootamatusi oli palju. “Üks päev koolist tulles tuli ema mulle vastu ja ütles, et Kadi, tule värvime köögi punaseks või siis müüs pere auto ühe päevaga maha, ka supermarketis käisime paljajalu.”

Perega ühiselt käis Kadi mitu korda Kopenhaagenis reisil, ühel väikesel saarel suvemajas puhkamas, ujumas, osales filmiõhtutel ja perekondlikel pidudel, käis purjetamas, linnas ja palju muud. Veel jõudis ta Taaniga tutvuda, mitu korda Saksamaad külastada ja host-emaga tantsutunde anda. Meeldejäävaid hetki on teisigi, näiteks valel rongil sõitmine, tellingutel turnimine, öised peod ja sõprade korraldatud lahkumis-üllatuspidu.

kadi-laats2Avatud väljakutsetele

Taanis oldud aja jooksul õppis Kadi palju. Ta sai selgeks taani keele, tegi tutvust kultuuri, uute inimeste ja kohtadega, õppis kokkamist, maalimist, ehitamist, tantsimist, zumbat, iga ilmaga rattasõitu, jagas muljeid rahvusvahelisest kultuurist teiste vahetusõpilastega, koges uusi maitseid, kuulas ja vaatas taani muusikat ning filme.

Kõigi nende seikluste läbi õppis neiu hindama elu ilu ja inimesi meie ümber. “Tegelikult on asjad üpriski lihtsad, aga meile meeldib neid keeruliseks ajada. Samuti on vaja seiklust ja vahvaid inimesi enda kõrvale. Ja ka suhtumist, et ma saan hakkama! Rääkida tuleks rohkem positiivsetest asjadest ja elu nautida!”

Teistele soovitab Kadi olla avatatud ja aktiivne, proovida kõike, sealhulgas suhelda inimestega ning mitte seada endale liigseid ootusi ja lootusi.

Pole Kadi ainuke, kes aasta aega kodumaast eemal elas. Sama suuna võttis ka Tsirguliinast pärit Meryt Salme, kes septembrist juunini au-pairina Saksamaal elu nautis. Kadi ja Meryti esmamuljete kohta saate lugeda noortelehest nr 12 ja 13.

Kadi aasta läbilõike piltidest leiad: http://kaditaanis.tumblr.com

 

kadi-laats5

Tähelepanekud Taanist:

  • Taanlaste lemmiktoit: suhkrukartulid ja riisipuder kaneeliga
  • Taanlaste lemmikjook: õlu ja külm kakao
  • Taanlaste lemmiksõna: hygge (mõnus hubane aeg pere või sõpradega – E.K.)
  • Taanlaste põhi transpordiallikas: ratas, auto või rong
  • Kui sõidad naabermajast autoga mööda, siis lehvitatakse
  • Koolis tehakse palju esitlusi, grupitöid ja esseesid
  • Reedeti on friday candy ja Disney multikad kõigil pisikestel taanlastel.
  • Nädala sees süüakse kommi väga harva.
  • Taanis pole karusid ega hunte
  • Rollerid sõidavad jalgratta/jalakäija teel
  • Taanis sajab palju ja on tuuline
  • Kui kellelgi on klassist sunnipäev, siis tuuakse kooki ja jagatakse klassikaaslastele
  • Iga reede saab inglise keele tunnis kooki. Iga õpilane saab ühe reedese päeva, millal toob kooki
  • Kui õpilased kirjutavad paberile asju, siis kasutatakse enamasti harilikke pliiatseid

 

Egle Kõvask
noortelehe Tankla reporter

 

Jaga seda artiklit sõpradega

@tanklanet säutsub

Eelolevad sündmused

Hakka meie fänniks

Külastusi alates

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    tankla@tankla.net