tankla mini päästeTäna said Valga piirkonna meediaringi Tankla mini lehetööst huvitujad kokku viimast korda. Kui kõik läheb plaanipäraselt, võtame tuurid taas üles septembris.

Meediaringi lõpetuseks valmis õppijate poolt ise käsitsi kokku pandud ajaleht, anti kevadperioodile tagasisidet, räägiti edasistest meediaringi plaanidest ja päeva meeldejätmiseks käis meediaringi meeskond intervjuusid tegemas Valgamaa ohutuspäeval "Terve ja turvaline suvi".

Õigepea on käes suvi, sellega ka ilusad ilmad ja inimeste soov ennast tõestada. Küll tehakse lõkkeid ja hüpatakse üle nende, näidatakse oma võimeid pea ees vette hüpates või tehakse kiiruskatseid, unustades kõige selle juures enda ja teiste turvalisus.

"Peamised ohud suvel on ikka need, mis lastel on vee ja jalgratastega – vaba aja veetmisega seotud ohud," tõdeb Punase Risti Valgamaa seltsi sekretär Aina Pääro.

Punane Rist on orgainsatsioon, mis õpetab esmaabi. "Meie ei ole kiirabitöötajad, vaid vabatahtlikest koosnev organisatsioon. Meid kutsutakse välja ainult siis, kui riigis on suur olukord, näiteks mõni loodusõnnetus või katastroof," lisab ta.

Turvalisuse tagamiseks soovitab Aina näiteks talvel, sügisel ja kevadel õppida esmaabi – rattasõitu, abi osutamist ja üldse ohutut käitumist.

"Ohuolukorras tuleb jääda rahulikuks, hinnata olukorda ja vastavalt tegutseda," ütleb Valga päästeametis töötav Rinaldo Teder. Et suvi mööduks turvaliselt, soovitab ta seda veeta aktiivselt ja teistest hoolides.

Uurides noortelt, kui julged on nad abi andma, selgus, et väike hirm on sees, ent hätta kedagi sellegipoolest ei jäeta. "Kardan veidike, et midagi võib juhtuda. Mu ema, kes on arst, on ikka rääkinud, et kannatanut ei tohi liigselt puudutada, vaid tuleb hoida kõval ja tasasel pinnal," kostab Mirtel Aste.

Alexis Korobov on aga enesekindlam. "Olen Punase Risti laagrites õppinud esmaabi osutamist. Näiteks tean, kuidas teha südamemassaaži või kuidas inimest hoida, kui teda on vaja aidata."

Intervjuud tegid meediaringi noored Eveli Kalames ja Risanna Mooses ning fotod Annabel Voitka ja ringi juhendaja Egle Kõvask.

{gallery}tankla-mini2015{/gallery}

 

Jaga seda artiklit sõpradega