Sepa töötuba22.-24. juulini leidis Valgamaal Hummuli vallas Järvesilma turismitalus neljandat aastat aset Valgamaa noorte suvekool, kus selle aastaseks teemaks oli „Pärandijaht".

Hommik oli varajane nii korraldusmeeskonna kui ka laagriliste jaoks, sest kohal oldi oodatust varem. Laagriplats oli tulvil energilistest, pealehakkajatest ja õpihimulistest noortest.

Noored jagati taaskord rühmadesse. Moodustati 7 gruppi. Kui eelmisel aastal olid rühmad tuntud erinevate loomade järgi, siis sel aastal tunti neid kui muistseid jumalaid.

Erinevus selle aasta juures oli ühine rongkäik peamaja juurest lipuväljakule, kus Valga noortekeskuse noored lipu vardasse tõmbasid ning sellega 2013. aasta suvekooli alanuks kuulutasid ning ka Eesti Televisiooni külaskäik.

Õpitubasid oli kokku seitse. Rühmad läbisid need kahe päeva jooksul. Sai pilli tundma õppida, tantsida, rollimängu mängida, meeste ja naiste käsitöös end proovile panna, mängida vana aja mänge ning õppida näitlemise põhitõdesid ja nippe.

Suvekoolile anti algus valdadevahelise aardeotsingu mänguga. Iga võistkond sai endale sedeli, millel oli vihje, mis neid samm-sammult aardeni juhatas.

suvekool2013-vihmatantsMeil on, mida edasi pärandada

Pillidest said noored tutvuda kandle, kitarri, suupilli ja üksikud ka viiuliga. Noored said pilli helistikku proovida ning hiljem ka ühiselt muusikat teha. Ühed mängisid pilli, teised tantsisid. Rühmad, kel aega üle jäi, laulsid ka kaanonit.

„Alguses arvasin, et see muusikatuba saab igav olema, kuid kui sain kandle kätte, hakkas mulle selle mängimine väga meeldima," muljetas Valga linna noor Elise Leht.

„Minu jaoks oli kõige harivam pille tutvustav õpituba, kus sai õppida neid mängima. Mulle meeldivad pillid. Väiksena mängisin kannelt, kuid kokkupuude pillidega on vähenenud," tõdes Puka valla noor Ariane Sarv.

Kuna muusikaga on ajast ja arust kaasas käinud tants ja trall, ei puudunud see ka suvekoolist.

Tantsudest õpiti rahvatantsu, mis paljudele noortele meelepärane oli. Tantsiti ka kergemaid tantse: kaks sammu sissepoole ning lapaduu tantsu. Üht päeval selgeks õpitud kava pidid noored ka õhtul esitama.

„Rahvatantsu polnud ma kunagi tantsinud, seega oli uus kogemus. Tuju tegi kohe mõnusaks ja pani naeratama, ei olekski vist tõsise näoga tantsida osanud," tõdes Leht.

suvekool2013-rahvatantsMängudest olid esile toodud just vanasti mängitavad. Noortele anti võimalus end mõttes ajas tagasi kerida, lasta loovusel lennata ning mängelda läbi elu tollal. Millised olid võimalused ja kuidas hetki hinnati, mil viisil tähtsustati ühtsust.

„Eriti meeldis LARP ja vana aja mängud, mis panid endalgi mõtte jooksma, milliseid mänge sai mängida paari pulga ja paku abil, aga larp oli lemmik, sest see oli nii ainulaadne, et saab ise ajas tagasi minna ning elada nõnda nagu vanasti," meenutas Otepää valla noor Paul Poderat.

Nii poisid kui ka tüdrukud said end proovile panna meeste ja naiste käsitöös. Naiste käsitöös meisterdati savist kaelakette või magneteid ning meeste käsitöös tehti traadist sõrmuseid.

Ka näitlemise põhitõed olid omapärased ja mida ei suudetud koheselt omaks võtta, sest harjutused olid oodatust teistsugusemad. Kokku tuli puutuda lihaste soojaks tegemisega (keeleringid, lõuaringid, pöiaringid, põlveringid, õlaringid, jne), erinevad diktsiooniharjutused, hingamise reguleerimine, ajatajumine ning sellega kaasnev ruumitäite ülesanne.

Kurviliselt teelt võiduka lõpuni

Lisaks võisteldi ka valdadevahelises teatevõistluses. Tuli keerutada ularõngast, mõõtu võtta kukepoksis, visata saabast, olla valmis meeskonnatööks.

suvekool2013-epifolium„Silma jäid eriti omaloomingukavad, mis olid küll väga tasemel ja neist kõige rohkem meeldis Karula etteaste ja õhtused külalisesinejad olid väga head. Eriti meeldis Epifolium, kelle muusika oli omapärane ja mida ei kuule iga päev ja see, kuidas ta neid lugusid tegi, oli vapustav," lisas Poderat.

„Ilm oli see, mis tõesti vahepeal juba tuju nulli tahtis viia, kuid me saime sellest jagu. Ongi vaheldust võrreldes eelmiste aastatega. Korduvalt osa võtangi seetõttu, et saan niivõrd palju positiivset energiat suvekoolist ja saan oma võimed proovile panna. Kui muidu meeldib mulle omaette tegutseda, siis suvekoolis tahangi just teistega tohutult koostööd teha. Suvekool on üks üritustest, kust ma tulen nii positiivsete emotsioonidega tagasi alati," nentis Leht.

Suvekooli kolme päeva vedas eest Venno Loosaar. Selle aasta suvekooli võitis Sangaste noortekeskus ning järgmise aasta korraldamisrõõmu sai loositahtel endale Hummuli noortekeskus.

Egle Kõvask
noortelehe reporter

Jaga seda artiklit sõpradega