Vasakult: Sillen Klasman ja Anna-Marija SljusartšukSel aastal toimus Valgamaa Haridusmess „Vali nutikalt!“ juba kolmandat korda ning noortekogu osales eksponendina teist korda. Sillen Klasman, Monika Muru ja Anna-Marija Sljusartšuk – kolm noortekogu liiget tutvustasid maakonna noortele oma organisatsiooni, viisid läbi küsitluse, lasid külastajatel enda kodukoha Valgamaa kaardil ära kaardistada ja jagasid noortekogu meeneid.

Kui eelmisel aastal küsitles Valgamaa Noortekogu koolivägivalla kohta, siis sellel aastal keskenduti noorte teadlikkusele osaluskogust. Vaatamata vähesele teadlikkusele, suutsid noored õigesti ära märkida, et noortekogu on vabatahtlik ühendus, mis tegeleb noorte aktiviseerimisega ja noorte probleemide viimisega maakondlikule tasemele. Suurem osa vastanutest oli siiski noortekogust kuulnud, kas FB’i, ajalehe või kooli vahendusel.

Küsitlusest tuli välja, et maakonna noored ei tee vahet noortevolikogul ja noortekogul.  Suurim erinevus nende juures on see, et noortekogud töötavad enamasti maavalitsuse all ja on seotud terve maakonnaga, samal ajal kui noortevolikogud tegelevad omavalitsuse tasandil.  Noored, kes pole veel osaluskoguga liitunud, pooldaksid pigem individuaalset lähenemist. „Keegi pole mind sinna kutsunud ja ma ei taha pealetükkiv olla,“ on põhiline vabandus, kuid noortekogu esinduse arvates siiski vale lähenemine -  noortekogusse on oodatud kõik huvitatud Valgamaa noored!

Noortekogu esindus jäi päevaga väga rahule, päev oli korraldatud suurepäraselt. Liikmed tegid ka lava ees Ukuga selfie’t, näidates noortele, et ei ole mõtet hirmu tunda, hirmud hoiavad meid eemale meie soovidest ja eesmärkidest, piiravad meie õnne. Tuleb lihtsalt kohale marssida ja ära teha.

Järgmisel aastal näeme messil uuesti!

Jaga seda artiklit sõpradega