Otsing

Logi sisse

Teele Jakobson

2011. aasta sügisel, õppis Teele Jakobson 11. klassis, kui tal avanes võimalus liituda koolinoortele suunatud arenguprogrammiga ENTRUM. Teele mõtles teha midagi, mis muudaks õpilaste elu põnevamaks ning ühtlasi oleks hariv ja kasulik. Edasi läks kõik juba oma rada...

Olen üheksa aastat õppinud pisikeses Keeni Põhikoolis ja gümnaasiumiaastad veetsin Otepää Gümnaasiumis. Mul on kombeks end ikka iseloomustada kui kohusetundlikku, rõõmsameelset ja pigem tagasihoidlikku õpilast.

Sõitsin iga päev Sangastest Otepääle kooli ning märkasin bussiaknal plakatit, mis kutsus osalema programmi. Programm ENTRUM eesmärk oli aidata edendada ja kujundada noortes ettevõtlikku hoiakut. Viskasin korraks pilgu peale, kuid eriti suurt tähelepanu üleskutsele ei pööranud. Füüsikaõpetaja tegi aga tunnis sellest juttu ja ärgitas noori erinevatest võimalustest kinni haarama. See oli ju jälle midagi uut meie, koolinoorte, jaoks!

Niisiis sattusingi ühel 2011.aasta laupäevasel päeval klassiõdedega Tartusse, kus toimus ENTRUM programmi avaüritus. Planeerisime laupäeva ürituse jaoks, teadmata, millega päris täpselt tegu. Ühest laupäevasest juhuslikust üritusest tekkis minu jaoks 3 aastane tugev side ENTRUM programmiga. Tavaliste teismelistena me lihtsalt "olime", aga tänu ENTRUM-ile hakkasime mõtlema raamidest väljapoole ning taipama, et ka meie saame anda panuse, et muuta enda ning teiste koolinoorte elu põnevamaks. 

Teele AUSENTRUMi raames tekkis idee hakata korraldama Eesti-siseseid õpilasvahetusi. Kutsusin neli klassiõde kampa ja moodustasime meeskonna VeniVidiVici Õpilasvahetus. Praeguseks on mõttevälgatusest kasvanud elujõuline mittetulundusühing, teeme koostööd Haridus- ja Teadusministeeriumiga, Kultuuriministeeriumi ning rohkem kui 140 üldhariduskooliga üle Eesti. VeniVidiVici Õpilasvahetusest on osa võtnud ligi 500 noort. Julgen loota, et ka nende kogemustepagas on hariva ning meeldejääva elamuse võrra rikkam!

Mulle tundub, et ettevõtlikkus ja ettevõtlus on üha populaarsemad märksõnad haridusvaldkonnas. Need mõisted on omavahel küll seoses, kuid oma olemuselt erinevad. Ma soovitan kõigil juurutada ettevõtlikku elustiili, leida üles tahe ise teha ja korda saata ning läbi oma tegevuse midagi paremaks muuta. Uskuge mind, see tunne, mis te tulemustest saate, on kõige suurem edasiviiv jõud.

Tulemuste saavutamiseks on tihtipeale vaja siirast soovi, erksat mõtlemist, teadmisi ja tugevat meeskonda! Tahe, eneseusk, julged unistused, uudishimu ja hea meeskonnatöö toovad edu.

Sageli tuleb aga arvestada, et oma unistuste täitmise eel võivad teele sattuda erinevad takistused, pärssivad faktorid, õelad inimesed, huvide konfliktid ning ajapuudus. Mul oli alguses raske leppida tagasilöökidega ning mõista, miks asjad ei õnnestu hoolimata sellest, et mul on soov olemas. Rasketes olukordades on mind aidanud mõtlemine, et iga mõõna taga on tõus ning igast olukorrast peab olema väljapääs. Tuleb endale teadvustada, et vaid mina ise saan oma elu juhtida, seada sihid ja eesmärgid ning ühtäkki tekibki arusaam, et õnn ei olegi midagi nii kättesaamatut ja kauget.

Sõbrad, soovitan teil siiralt võtta osa huvipakkuvatest ettevõtmistest, projektidest ning noortele suunatud üritustest. Läbi erinevate tegevuste, kogemuste ja huvide te avastategi ennast, leiate üles tee, mis teid tegelikult rõõmustab, julgete unistada ja õpite tegutsema oma eesmärkide nimel. Ära ei tohi unustada suurimat boonust ühistegevuste puhul - te leiate aktiivsed sarnaste huvidega inimesed, kellest võivad saada teie parimad sõbrad, eskonnakaaslased ja motivaatorid.

Olen vahepeal lõpetanud ülikooli ning elanud ja töötanud aasta kängurumaal Austraalias. Teiselpool maakera olen nautinud aastaringselt ilusat ilma, lummavaid liivarandu, helesinist ookeani, filmilikult kaunist loodust, uudistanud palmipuid ning püüdnud tõmmata endasse seda positiivset energiat, mis iseloomustab kohalikke inimesi. Pean tunnistama, et kodukohast eemal, võõras kultuuriruumis sisseelamine nõuab julgust, tahet ja tugevat pealehakkamist. Olen püüdnud tunda rõõmu väljakutsetest, uutest olukordadest ja saavutatud tulemustest ning usun, et tegelikult need märksõnad aitavad elus erinevates olukordades edasi. Vähemalt mina olen tänu kogemustele täiesti teine inimene kui gümnaasiumi alguses - palju julgem, sihikindlam, enesekindlam ja õnnelikum.

Julgege teiegi unistada, kogeda, eksida, õppida ja rõõmustada - see ongi õnnevalem.

VeniVidiVici Õpilasvahetus programmi idee autor
Teele Jakobson 

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net