Otsing

Logi sisse

valga-gymnaasium-metsa-istutamasPõhjamaade eeskujul on Eestisse jõudnud uus algatus HeaTeoTööpäev, millega tänavu liitusid 4 pilootkooli. Üks neist on ka Valga gümnaasium. 

HeaTeoTööpäeva raames käis 10.a klassi 16 õpilast mai algul RMK Valgamaa piirkonnas metsa istutamas. Metsaistutusele andis teise värvingu päeva eesmärk – tööst saadud tulu läheb arengumaal elava noore toetuseks.

Metsaistutuse organiseeris RMK Valgamaa metskond. Metskonna töötajad olid õpilastele päeva jooksul juhendajateks, kuna vähesed noored olid seda tööd varem teinud.

Päevatöö käigus istutati 2 hektarit metsa, mille käigus teeniti 150 eurot. Vabatahtlik töö annab õpilasele võimaluse midagi teha kodukoha looduse heaks ja konkreetse võimaluse aidata omaealisi noori vaesemates maades.

Kooli videomees 11. klassi õpilane Reio Raudheiding tegi sellest päevast filmi. Kooliraadio tiimi liige Steven Põldve tegi filmi tarvis osalistega intervjuusid.

Valga gümnaasiumi 10.a klass osales projektis seetõttu, et neile on arengumaade teema südamelähedane. Nad on aasta jooksul kuulanud vabatahtlike kogemusi ja teinud taaskasutustöötuba, mille tulemusena valmisid arvutiklaviatuuri juppidest ja arvuti mäludest kõrvarõngad. Need müüdi kaasõpilastele ning tulu läks heategevuseks. Kooliperele pole heategevus võõras, kuna õpilased toetavad ühe Keenia põhikooli õpilase haridusteed.

Õpilaste Janeli ja Laura sõnul on sellist algatust vaja. „Tänu HeaTeoTööpäevale saame me aidata mõnel õpilasel arengumaas kooli minna, samuti saame töökogemust," arvasid tüdrukud.
„Sellist projekti võiks ka teistes töökohtades teha , kuna hea tunne on head teha ja aidata neid kes seda ise ei suuda," lisasid aga Margarita ja Merike.

Kõik tagasiside andnud õpilased arvasid ühel meelel, et sellist päeva võiks järgmisel aastal korrata, kas just sama tööd teha, seda ei tea võibolla proovida midagi muud.

HeaTeoTööpäeva projekti juhib MTÜ Mondo Maailmahariduskeskus. Annetatud tööpäeva raha läheb MTÜ Mondo Tarkusefondi. Fond aitab jätkata Keenia ja Ghana noorte haridusteed. HeaTeoTööpäev põhineb Põhjamaade päevatöökorjanduse (Dagsvärket (Rootsi)/Taksvärkki (Soome)) mudelile, mille põhimõte on, et noored töötavad ühe päeva kohalikes ettevõtetes ning tööst saadud tasu annetavad valitud arengukoostööprojektile.

 

Pille Olesk
Valga gümnaasiumi arendusjuht
HeaTeoTööpäeva projekti koolipoolne koordinaator

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net