mini-erna14

27.-29. juunini toimus Valgamaa kolme valla – Tõlliste, Õru, Hummuli – metsades 13-17aastaste noorte kotkaste 18. vabariiklik võistlusmatk Mini-Erna 2014, kus osavõtjaid lisaks kodumaale veel Rootsist, Lätist ja Leedust. Kokku osales võistlusel 84 noort.

Võistlus sai avapaugu reede ööl vastu laupäeva, mil maakondade võistkonnad kaarti jälgides rajale tõttasid ning endast parimat andma asusid. Võistlusele kaasa elama ja tänu avaldama olid tulnud ka Noorte Kotkaste peavanem Silver Tamm, Kaitseliidu Valgamaa maleva malevapealik major Tõnis Org ning Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili.

Mini-Erna parima noorkotkaste meeskonna tiitli pälvisid Pärnumaa maleva noored (Riivo Rand, Rasmus Rand, Kevin Kalda ja Siim Arna), teiseks jäi Harju malev (Robin Kinnunen, Janar Pahka, Taavo Karja ja Joonas Karm) ning auväärsele kolmandale kohale Läti võistkond (Ilgvars Dzedulis, Fricis Cunka, Gustavs Šmits ja Ricards Titovs).

Rada, mis hõlmas 50 kilomeetrit, polnud sugugi kergemate killast, sest läbida tuli see stardist kaasa võetud vahendite ning kõrvalise abita. Sai joosta mööda teid ja põlde, metsas rägastikus ning ületada veekogusid. Võistlejate teekonda muutsid põnevamaks rajal liikuvad vastutegevuse üksused.

mini-erna14 4

Eneseületusega kaasneb rahulolu

”Mini-Erna oli üks raskemaid võistlusi, kus käinud olen. Rada oli raske ja maastik samuti. Punktide vahe oli pikk, kuid mu emotsioonid on laes ja jäin väga rahule,” muljetas raskuste keskel positiivseks jäänud Lääne maleva kodutütar Maris Esko, kes tiimiga võistlusele pääses tänu Ernakesel saavutatud kolmanda koha auhinnale.

Liikumine käis kontrollpunktist kontrollpunkti vastavalt etteantud järjestusele ning ajagraafikule. Võistlejatel tuli liikuda jalgsi maastikul ning täita kontrollpunktides ülesandeid.

Proovile tuli end panna orienteerumises, takistusrajal, vibu laskmisel, paadisõidul ja paadiülesandel, sõlmede tegemisel, jõeületuses, laskumises, sõlmede tegemisel, kimi mängus (mälutreening), luureraporti koostamises, liiklusohutuses ja sideülesandes.

mini-erna14 3

Võistlusel on osalejate sõnul mitmeid plusse – õpetab talitsema oma suhtumist ja käitumist, annab juurde vastupidavust, pakub võimalust ülesannete lahendamiseks ning uute teadmiste ja kogemuste omandamiseks.

”See oli parim Mini-Erna, mis olla saab kotka karjääri lõpetuseks. Väga meeldis Valga maastiku raskus ja huvitavad punktid. Mainimata ei saa ka jätta vinget vastutegevust, keda ma isiklikult kordagi ei näinud,” tõi välja Harju maleva liige Joonas Karm.

Ääretult suur roll on veel meeskonna esindajatel. “Nemad olid need, kes sundisid meid edasi minema,” tõdes Maris. Tema sõnul tekitab heameelt teadmine, kui enda inimene ootab järgmises punktis. “Nii hea on rääkida, halada ja kurta, pärast mida läksime alati hea tujuga edasi. Iga punkti lõpus mängisime Pärnu- ja Saaremaa malevaga ergutusmängu “Matšinga”.

Võistluse korraldajad ja läbiviijad olid Noorte Kotkaste Valgamaa malev ja Kodutütarde Valgamaa ringkond koostöös Valgamaa maleva ja Naiskodukaitse Valga ringkonna ning Noorte Kotkaste esindusega. Eesmärgiks oli kontrollida noorkotkaste võimet täita neile antud ülesandeid ja testida võistlejate füüsilist vastupidavust ning oskusi.

 

Egle Kõvask

Jaga seda artiklit sõpradega