Otsing

Logi sisse

pranglimine kertu-tilga2014Eile 3. mail toimusid Võrumaa kutsehariduskeskuses pranglimise maailmameistrivõistlused, kus Valgamaalt pärit Kertu Tilga saavutas neljanda koha.

Pranglimine on aja peale peastarvutamine veebipõhises keskkonnas ning sellega tegelevad viis riiki, kellest kohal olid kolm – Eesti, Läti ja Leedu.

"Pranglimine on väga hariv ja arendav tegevus, kuna see kiirendab mõtlemisvõimet," ütles endine Puka keskkooli õpilane. Pranglimisega alustas ta juba kolmandas klassis. "Alguses oli see kõigile kohustuslik, ent kui sain kätte oma esimese võistluskogemuse, hakkas see mulle meeldima. Olen sellega tegutsenud siiani ja püüan ka edaspidi."

Tänaseks on peastarvutamine Kertu jaoks pigem hobi kui kohustus. "Teen seda, kuna see annab mulle hea enesetunde ning veel annab see ka hea võimaluse tõestada ennast nii Eestis kui ka rahvusvahelisel tasemel," nentis meistrivõistluse neljanda koha omanik.

Parimad maakonnas

Kuna Kertu käib nüüdseks Tartu Kivilinna gümnaasiumi 11.d klassis, esindas ta võistlusel paraku Tartumaad. Märtsist aprillini toimunud maakondade võistlusel jõudsid 40 parima meeskonna kategooriasse Valgamaalt ka Tõrva gümnaasium ja Pühajärve põhikool.

Selle aasta parimate seas meistri- ja karikavõistluste hulgas sirgujate rühmas olid Tõrva gümnaasiumi õpilased Maria-Helena Lüüs (29. koht), Marius Vister (85. koht), Raigo Leesment (101. koht) ja Marlén Kansonen (196. koht). Pühajärve põhikoolist Mattias Toover (103. koht) ning Otepää gümnaasiumist Lauri Leis (172. koht).

Oskajate rühmas Pühajärve põhikoolist Joonas Aart (51. koht), Ats Rästa (72. koht), Simon Nõgel (160. koht), Cärolin Trik (178. koht) ja Marten Belov (187. koht). Tõrva gümnaasiumist Carmen Kartau (189. koht) ning Palupera põhikoolist Danjel Juškin (193. koht).

Neidude ja naiste arvestuses olid tublimate seas Tsirguliina keskkoolist Vaike-Liine Rehkalt (59. koht), Liis-Marleen Akkus (97. koht), Kristel Pruks (106. koht) ja Merily Boisen (139. koht) ning Tõrva gümnaasiumist Pamela Paul (119. koht). Noormeeste ja meeste rühmas silmapaistvamad Tsirguliina keskkoolist Allar Rosenberg (74. koht), Aivo Akkus (78. koht). Pühajärve põhikoolist Rasmus Jaagant (90. koht) ning Tõrva gümnaasiumist Kevin Sults (117. koht) ja Joel Viskov (150. koht).

Eesti viie parema klassi hindamises pääses 5. klasside arvestuses viiendale kohale Pühajärve põhikool. Iga võistlusklassi 10 parimat pääsesid Eesti meistrivõistlustele, 28 parimat kooli ja tiimi Eesti karikavõistlustele.

Pranglimise võistlusest saavad osa võtta ainult koolides kinnitatud õpetajad ja õpilased, samuti ka Miksikeses või Nutispordis kinnitatud individuaalvõistlejad. Täiskasvanud, kes tahavad samuti nautida pranglimist, saavad tellida ligipääsu kas eraisikuna või võistkonniti.

Egle Kõvask
noortelehe Tankla reporter

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net