pamela-paul laulukonkurss2014 foto-egle-kovaskTäna leidis Valga kultuuri- ja huvialakeskuses aset lauluvõistlus „Valgamaa laululaps 2014“, milles osales ligi poolsada last.

Mõõtu võeti viies vanuserühmas: 3-7-, 8-10-,11-13-,14-16- ja 17-19aastased, kus kolme esimese vanuseastme võitjad pääsesid edasi saatesarja „Laulukarussell 2015".

„Alustasin laulmisega kolmeaastaselt ja teen seda, kuna mulle meeldib laulda, see on osa mu elust. See feeling (tunne – toim) on nii hea. Ja muidugi sellega saadavad kogemused ja hirmuületus, lavanärv läheb väiksemaks," tõi oma vanuserühmas esikoha saanud Pamela Paul välja.

Iga laul, millega esinejad üles astusid, jutustas oma lugu ning igal lool oli isemoodi autor. Just selline, kes seda kõige paremini esindama sobis. "Ma hindan laulja isikupära väljatoomist ja seda, et ta suudaks esitatava laulu enda omaks teha," kirjeldas juhendaja Ele Sonn oma eelistusi.

„Laulmisesse saab hästi palju energiat panna, see on tore," lisas teinegi võidutürduk Liisi Üksvärav, kes juba kolmeaastaselt Laulukarussellil osalema hakkas.

Žürii pidi punkte panema komakohtadega

novella-hanson laulukonkurss2014 foto-jelena-kalames

Esitatud palasid pole sugugi lihtne hinnata, eks igal inimesel kujunevad välja lemmikud, kuid et veidi kergem parimateni jõuda, tuleb lähtuda mõningatest kriteeriumidest. „Esmalt tuleb tähelepanu pöörata sellele, et laul on alati tervik, nii tekst, muusika kui lavaline olek. Ja tegelikult see komplekt kokku peaks olema kõige parem, et saada esi koht," nentis žürii liige ja Tartu laulustuudio Fa-Diees juhendaja Ingrid Otti.

Žürii tõi välja, et selle aasta laululapsed olid väga toredad. „Hästi tugevad olid esikoha lapsed. Ja vanem vanuserühm oli ikka väga, väga, väga võrdne. Me tõesti pidime punkte panema komakohtadega. Väga tasavägine," lisas Otti.

hans-markus-danilas laululaps2014 foto-egle-kovask

Lisaks parimatele lauljatele selgitati välja ka Valgamaa parim lauluõpetaja, kelleks on Novella Hanson ning kes omaltpoolt mõne soovituse õhku viskab. „Kui on tegemist konkurssiga, on kõige tähtsam loo valik, siit tulebki alustada, et laulja oleks loost üle, mitte vastupidi, sest siis ei tule mitte midagi head. Mulle meeldis, et täna võis kuulda triot, maitsekas. Ja seda peaks ka edaspidi kasutama, siis kindlasti õpitaks midagi, ka orkestriga laulmist, mis on väga oluline."

Valgamaa laululapse konkursil on suisa mitu eesmärki. „Üks eesmärkidest on selgitada välja need kolm, kes pääsevad esindama Valgamaad ETV saatesarjas „Laulukarussell 2015". Laiem eesmärk on aga, et lapsed saaksid suurel laval laulda, et oleks saateansambel. See kõik on nagu päris. Ja see kogemus, mis saadakse ning ja publikule ilus kontserdielamus," rääkis korraldaja Kaja Sisask.

Sündmust toetasid Valgamaa omavalitsuste liit, Eesti kultuurkapitali Valgamaa ekspertgrupp, Valga maavalitsus, Valga linn ja Karini Lilled.

Lauluvõistluse paremik

3-7aastased

  1. Loore All (õp Airi Liiva)
  2. Keiro Ilves (õp Aime Lõhmus)
  3. Brianna Paidra (õp Lenel Rand)

egnar-hernits laululaps2014 foto-jelena-kalames8-10aastased

  1. Liisi Üksvärav (õp Novella Hanson)
  2. Riivo Pippar (õp Novella Hanson)
  3. Grete Laine (õp Lenel Rand)

11-13aastased

  1. Egnar Hernits (õp Novella Hanson)
  2. Hans Markus Danilas (õp Eve Eljand)
  3. Melissa Maisla (õp Maie Kala)

14-16aastased

  1. Pamela Paul (õp Novella Hanson)
  2. Laura Danilas (õp Ursel Oja)
  3. Maria Pibilota Murumaa (õp Maarika Reindhold)

17-19aastased

  1. Gertu Pabbo (õp Novella Hanson)
  2. Brigita Sillaots (õp Novella Hanson)
  3. Merlicande Lehtsaar (õp Sille Lõõndre)

Eripreemiad
3-7a: Sandra Zemskov kui kindlameelse esitluse eest ja Maarja All kui kõige nunnum solist.
8-10a: Karl Silmere kauni vokaali eest.
11-13a: Emma Laureen Paul vokaalse gümnastika eest ja Kristina Korobova stiilse esituse eest.
14-16a: Anette-Johanna Park omaloomingu eest ja Kadi-Triin Terve musikaalse esituse eest,
17-19a: Alina Lalina show eest ja Rasmus Koroljov publiku magneti eest.

Egle Kõvask
noortelehe Tankla reporter

Jaga seda artiklit sõpradega