11948134 10208035064777862 1193733543 nTänapäeva ühiskonnas on meedial väga suur roll ja tahes-tahtmata oleme selle poolt mõjutatavad. Teatavasti on meedias mitmeid võimalusi – leht, tv, foto – mille kaudu end väljendada.

minitankla-logo

Valgamaal antakse 2011. aastast välja noortelehte Tankla, mille eesmärgiks on pakkuda noortele koostöölist enesearenemise õhkkonda ja võimalust valida hobisid, kus igaüks saab end proovile panna kas siis reporteri, fotograafi, illustraatori, küljendaja, sotsiaal-, või turundusjuhi, keeletoimetaja ametit proovides. 2012. aastal võttis tuurid üles Tankla TV, mille eesmärgiks on laiendada maakonna noorte silmaringi ning anda võimalus olla reporter, operaator või monteerija.

Noortelehel on ilmunud juba üheksateist numbrit ja noortetelevisioon on vaatajateni toonud hulgaliselt põnevaid saateid. Nii noortelehte kui ka televisiooni teevad noored täiesti ise, enamasti vanuses 14-25 eluaastat. Huvitavate ametite ja nendega kaasnevate ülesannetega oleme suutnud meediapisiku anda edasi ka endast aastaid noortematele, luues Valgamaa noorsootöökeskuse Tankla poolt seeläbi meediaringi Tankla mini.

Kellele ja kuna?

Meediaringi eesmärgiks on tekitada meedia vastu huvi juba varases eas, pakkudes teooria kõrval ka praktilist meedia tegemise kogemust, et tagada maakonnas meediat tegevate noorte järelkasv.

Osalema on oodatud kõik 10-14 aastased, kellele meeldib oma mõtteid kirja panna, neid fotodega kaunistada ja seda teistega jagada. Samuti need, kellele meeldib kaamerate ees või taga tegutseda, teiste inimeste arvamusi diktofoni või mikrofoni küsida ning saateid kokku panna. Ringis osalemine on TASUTA, leida tuleb ainult transport.

Lehe ja televisiooni töötoad toimuvad pühapäeviti 1,5 tundi. Hooaja esimene kord mõlemast valdkonnas huvitujatele on 6. september kell 13:00. Edaspidi ajalehetööst huvitujatele kell 13:30-15:00 ja teletööst huvitujatele kell 15:00-16:30 või kokkuleppel. Kui tuntakse huvi mõlemast, on võimalik osaleda mõlemas ringis. Küll aga oleks ringi ettevalmistades hea teada osalejate arvu. Selleks on soovituslik enne eelregistreerida meilil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. Meilis palume märkida soovija nime ja vanuse.

Teadmised ja kogemused meedia loomisest

Perioodi vältel räägitakse teemadel, kes on (tele)ajakirjanik ja milline on tema eetika; millised on ajakirjanduslikud žanrid ja kuidas neil vahet teha; kuidas käsitleda kaamerat ja mis on pressifoto; kirjutatakse uudiseid, kujundatakse ja küljendatakse ajalehte; mis on heli ja kuidas seda salvestada; kuidas teha saadet, animatsiooni ja plakatit; kuidas monteerida videot ja millega selle juures arvestada. Muidugi kuulub iga teema juurde praktiline pool. Kõiki valdkondi õpetavad Valgamaa meediahuvilised noored enda teadmiste ja kogemuste põhjal.

Lisainfo:

Valga piirkonna juhid ajalehe poolel on Egle Kõvask (See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.; 5617 9757) ning TV poolel Catlin Saar (See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.; 5862 6232) ja Simm Paap (See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.; 5907 5779). Ring toimub Valgamaa noorsootöökeskuses Tankla (Jaama pst 12 (raudteesilla poolses tiivas)). Rohkem infot noorteportaalist tankla.net või vastava juhendajaga kontakteerudes.

Jaga seda artiklit sõpradega