Otsing

Logi sisse

Valgamaa Partnerluskogu

Leader

Eea Grants

Tarmo PertelMõtteid erialavalikul

Elus on palju võimalusi, tuleb ainult olla julge ja neist kinni haarata. Töötades restoranis mõned aastad kelnerina pakuti mulle võimalust kokana kätt proovida. Erialast haridust omamata oli kõik algul üks tume maa. Olin küll üle leti näinud, kuidas köögis asjatatakse ja toitu valmistatakse, kuid töö spetsiifikast polnud mul aimugi.

Alustasin kõige lihtsamatest asjadest, kuidas näiteks nuga käes hoida, et mitte oma näppe maha lõigata. Kus asuvad toorained ja mis lisand läheb millise toidu juurde. Olin kõiki neid toite sadu kordi näinud, aga kui oli vaja ise valmis teha, oli pea tühi. Edasi üritasin selgeks saada, kui kaua peab olema liha grillil ja kui kaua ahjus? Millal on veisefilee medium või medium-rare?

Igatahes töö sai selgeks ja hakkas meeldima, aastad möödusid. Kuna iga köök on natuke erinev, tundsin ma, et olen väga ühe köögi nägu. Tekkis tunne, et ma ei tea eriti neist toitudest, mida meie köögis ei valmistata. Otsustasin minna kooli ennast täiendama. Töö kõrvalt oli mul võimalik minna kaugõppesse Viljandi kutseõppekeskusesse õppima koka eriala, mille lõpetaja saab restoranikoka tase 4 kutsetunnistuse.

Koolis tegelesime väga palju toiduretseptide ja kalkulatsioonidega, mis tuleb töö organiseerimisel väga suureks kasuks. Samuti polnud ma enne kooli kõige suurem pagaritoodete ja kookide küpsetaja, sai ka need ära proovitud. Oli võimalus osaleda mitmetel erinevatel koolitustel, ühtedeks neist trühvlite ja sushi valmistamise koolitus. Lisaks sain juhendajana osaleda verivorsti valmistamise koolitusel.

Tarmo Erasmus + PrantsusmaalKooli jooksul sain võimaluse osaleda kuu aega välispraktikal Prantsusmaal Carccassonne linnas ühes hotelli restoranis. Selle kuu jooksul sain väga hea kogemuse, kuidas ületada keelebarjääri ja kohaneda erinevate oludega. Samuti tutvusin Prantsusmaa kokakunstiga.

Kool andis mulle avarama silmavaate, kogemused töötamaks cateringis või suurköögis, palju uusi tuttavaid ja võimaluse ERASMUS + programmi raames käia Prantsusmaal praktikal. Kõige rohkem andis kool mulle juurde enesekindlust ja teadmise iseenda tasemest. Õppida pole kunagi hilja!

Tarmo Pertel

Kokk, tase 4.

Restoran Kolme Konna Grill/ Peppersack

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net